Ingen astronauter er spent fast i setene når Crew Dragon-kapselen lørdag skytes opp fra Launch Complex 39A på Kennedy Space Center i Florida. Passasjeren er i første omgang en testdukke fylt med avanserte sensorer.

I tråd med selskapets sans for kreativ markedsføring har den fått navnet Ripley – samme navn som Sigourney Weavers rollefigur i Alien-filmene.

Om turen går like galt som i filmene, får publikum vite natt til lørdag, amerikansk tid. Falcon 9-raketten med kapselen montert øverst skal etter planen ta av klokken 2.49, det vil si klokken 8.49 norsk tid.

Nasa regner ikke med at prøveturen skal gå uten problemer. Målet er imidlertid å høste viktige erfaringer før to NASA-astronauter spenner seg fast i romkapselen for en bemannet prøvetur, kanskje så tidlig som i juli.

Futuristisk

Interiøret i romkapselen bærer bud om at det meste er nytt – alt er hvitt og strømlinjeformet. Touchskjermer erstatter panelene og bryterne som preget romfergens cockpit. Borte er de omfangsrike, oransje romdraktene, Ripley er kledd i en testutgave av en hvit, tettsittende drakt med svarte detaljer, og matchende hjelm og hansker.

Til og med broen som astronautene bruker for å komme seg om bord på utskytingsrammen har fått en fullstendig makeover. Den åpne konstruksjonen av stålrør og gitter er borte, og erstattet av en futuristisk, lukket konstruksjon – med klimaanlegg.

– Astronautene er glade for at den er lukket, og vi forsøker å holde myggen ute. Dette er Florida-mygg, den kommer seg inn over alt, sier Kathy Lueders, leder for Nasas avdeling for privatdrevne, bemannede ferder.

Prøveturen med SpaceX' nye kapsel skal etter planen vare i seks dager. Søndag skal kapselen kobles sammen med Den internasjonale romstasjonen. Vel fremme der skal ISS-mannskapet gå om bord og hente ut forsyninger, før de fyller fartøyet med forskningsmateriell og utstyr som skal returnes til jorda. Den 8. mars kobles kapselen løs og skal etter planen lande med fallskjerm i Atlanterhavet.

Førstemann til flagget

SpaceX skal deretter forsøke seg på en bemannet ferd i juli. Klarer de det, vil de slå konkurrenten Boeing, som er i ferd med å gjøre klar sitt Starliner-fartøy.

Boeing har planlagt den første, ubemannede Starliner-ferden i april, og en bemannet tur med tre astronauter tidligst i august.

Selskapet som kommer først til ISS med et bemannet fartøy, vinner et lite amerikansk flagg som ble etterlatt på ISS av det siste romfergemannskapet i 2011.

NASA-astronaut Doug Hurley og Boeing-astronaut Christopher Ferguson, som begge var med på romfergeturen for åtte år siden, skal være med på å teste de nye romkapslene – Hurley i Crew Dragon, og Ferguson i Boeings Starliner.

Russland

Etter at romfergeprogrammet ble avviklet i 2011, har amerikanske astronauter vært nødt til å reise med russiske Sojus-fartøy for å komme seg til og fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Det har vært et sårt punkt for amerikanerne, til tross for at romfart ofte trekkes frem som et av de mest vellykkede samarbeidsprosjektene mellom USA og Russland.

Nasa har også sitt eget prosjekt, romkapselen Orion, som ble testet uten mannskap i 2014. Det er særlig utviklet med tanke på lengre romferder, med Mars som et mål i det fjerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En million dollar til den som finner denne mannen
Faren ble funnet og drept i 2011.
00:50
Publisert: