Nato har flere måter å svare på om Russland fortsetter å bryte INF-avtalen med USA, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Russland har nå en siste sjanse. Om de ikke overholder avtalen, har vi et stort problem, sier Stoltenberg.

Han sier at han ikke ønsker å spekulere på hva responsen fra Nato eventuelt vil bli, men sender en klar advarsel:

– Det er mange potensielle måter Nato kan svare på.

Han understreker videre viktigheten av at man i Nato blir enige om en samlet respons.

Stoltenberg ble spurt om USA kunne utstasjonere nye atommissiler i Europa gjennom bilaterale avtaler med europeiske land, noe han ikke eksplisitt utelukket.

Nato og USA anklager Russland for å bryte med INF-avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8, som ifølge Nato gir Kreml muligheten til å utslette europeiske byer på kun noen minutter.

Avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter, ble inngått i 1987 mellom USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov.

USA ga 4. desember Russland 60 dager til å trekke tilbake de nye rakettene. Om det ikke skjer, truer USA med å trekke seg fra avtalen.

Russland nekter for avtalebrudd, og hevder at rakettene har en rekkevidde som er like under den som forbys av INF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: