Det har vært enorme forventninger til teknologisektoren i USA og Asia i år. De såkalte FANG-selskapene, hvor Facebook, Amazon, Netflix og Google (Alphabet) inngår, har ledet oppgangen. Spørsmålet er om de kan klare å innfri. Svaret kommer de neste dagene.

– Tirsdag vil bli en vanskelig dag for FANG-selskapene. Disse selskapene har vært forbilder. Når de overpresterer, slik som de har gjort, driver det opp verdifastsettelsene. Når verdifastsettelsene er høye er det ikke slingringsrom for tabber, sier investeringsdirektør Peter Boockvar til CNBC.

– Bekymringsfullt

Amazon, Netflix, Microsoft og Apple har vært ansvarlig for 83 prosent av oppgangen for S&P 500-indeksen i år. Noen av verdens største investorer er bekymret.

– Hvis du fjerner en håndfull selskaper som har gjort det svært bra, er den manglende bredden i sektoren bekymringsfull. Vi er ved et kritisk punkt, sier konsernsjef Larry Fink hos investeringsselskapet Blackrock til næringslivskanalen.

I intervjuet trekker Fink frem den økte risikoen som er skapt de siste ukene på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. Begge land har innført straffetoll på 25 prosent på produkter verdt 34 milliarder dollar hver.

USA planlegger å innføre straffetoll på import verdt 200 milliarder dollar fra september.

– Klientene våre sliter med å forstå den økte risikoen og usikkerheten som har oppstått, sier han.

– Ærlig talt sjokkert

Aksjekursen på Tencent, som er et av Asias største teknologiselskaper, har fat med 1,6 prosent ved Hongkong-børsen på tirsdag formiddag. Nedgangen startet allerede i mars og kursen har falt med 20 prosent. Tencent tilbyr også strømmetjenester, tilsvarende Netflix, i Asia.

Netflix-kursen har falt med over 14 prosent i etterhandelen ved Nasdaq-børsen i New York natt til risdag. Børsverdier på over 20 milliarder dollar (165 milliarder kroner) har forsvunnet.

Amazon har også hatt problemer det siste døgnet i forbindelse med salgskampanjen «Prime Day». Det var forventet at kunder ville handle for 3,4 milliarder dollar på mandag – 40 prosent mer enn under samme kampanje i fjor. Datasystemene krasjet, bekreftet selskapet.

– Jeg er ærlig talt sjokkert at de ikke har vært forberedt på den økte trafikken. Hvis dette ikke er langt høyere aktivitet enn hva de hadde ventet, er det merkelig, sier analytiker Sucharita Kodali til Bloomberg.

Formue på 150 mrd. dollar

Amazon har steget med 53 prosent siden nyttår og selskapets grunnlegger Jeff Bezoz hadde en formue på over 150 milliarder dollar ved børslutt på mandag. Microsoft-grunnlegger Bill Gates nærmer seg 100 milliarder dollar.

I etterhandelen på mandag falt Amazon-kursen med 1,2 prosent.(Vilkår)

På kjøkkenbenken: Drop Scale
Mathias Steinbru tester digital vekt som snakker med mobilen din.
00:49
Publisert: