Orkanen Nate har styrket seg til en kategori 1-orkan og er på vei mot Mexico og USAs sørkyst.

Den har ifølge USAs nasjonale orkansenter en vindstyrke på omkring 33 meter per sekund og har allerede tatt livet av 28 personer i Costa Rica, El Salvador, Honduras og Nicaragua. Den har også stengt ned olje- og gassplattformene i Mexicogulfen. Blant annet ble Statoil-ansatte fredag evakuert fra plattformen Titan i gulfen.

Nate blir den fjortende orkanen som har oppstått i Atlanteren denne sesongen og den tredje som treffer USAs fastland.

– Orkanen Nate er en farlig storm. Den har potensial til å skape livstruende stormflo i deler av golfkysten fra Louisiana til Florida Panhandle, sier ABC News' meteorolog Daniel Manzo.

Anslår milliardskader

Ifølge prognosene kommer Nate en gang mellom lørdag og søndag å treffe litt øst for New Orleans, byen som ble smadret av orkanen Katrina for 12 år siden. Katrina brakte med seg en stormflo på mellom 7,3 og 8,5 meter og tok livet av over 1800 mennesker.

Nate er anslått å ta med seg en stormflo på fire til syv meter, og ventes dermed ikke å ha i nærheten av like så katastrofale følger.

Men at det blir materielle skader er det ingen tvil om, og det kommer til å koste penger.

– Det store problemet for New Orleans er det eventuelle regnet. Alt det må pumpes ut siden så mye av byen er under havflaten. Infrastrukturen er ikke bra, sier Chuck Watson, katastrofeanalytiker ved Enki Research til Bloomberg News.

Han anslår at orkanen vil koste USA mellom 700 til 800 millioner dollar, tilsvarende mellom 5,6 og 6,4 milliarder kroner. Til sammenligning har orkanene Harvey og Irma allerede kostet landet over 100 milliarder dollar.

De foreløpige estimatene for orkankostnadene i Mellom-Amerika er på 250 millioner dollar, skriver Bloomberg News.

Stenger oljeproduksjonen

Nate har også rammet energisektoren. Flere av de store olje- og gasselskapene har stanset produksjonen og evakuert sine plattformer i Mexicogulfen. Britiske BP og Chevron har stengt ned produksjonen på alle sin plattformer i området. Statoil og Exxon har evakuert ansatte fra sine plattformer og stengt deler av produksjonen. Det samme har Shell og Anadarko.

Gassproduksjonen i gulfen har falt til sitt laveste på tre år, ifølge Bloomberg News. Oljeprisen falt også kraftig fredag da Nate herjet i Mellom-Amerika og gulfen. Prisen på nordsjøoljen Brent falt med halvannen dollar ned til 55,50 dollar fatet.

Den amerikanske lettoljen WTI er igjen nede under 50 dollar fatet.

Evakuerer områder i New Orleans

I New Orleans har ordfører Mitch Landrieu gitt beskjed om obligatorisk evakuering av Venetian Isles, Lake Catherine og Irish Bayous områder av byen etter at han torsdag erklærte unntakstilstand i staten.

– Vi fokuserer på de sårbare Venetian Isles, Lake Cathrine og Irish Bayou fordi disse områdene er utenfor demningssystemet og fordi en av de største truslene ikke nødvendigvis er regnet, men stormfloen. Det er en alvorlig bekymring, sa Landrieu fredag, ifølge CNN.

New Orleans er ekstra utsatt for stormfloen som følger med orkaner fordi store deler av byen ligger under havflaten og en liten økning i vannstanden vil forårsake store oversvømmelser.

Alle innbyggerne i disse områdene må evakueres innen 12.00 amerikansk tid lørdag da flomportene vil bli stengt. (Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: