USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til UNRWA, og som gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene.
Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasjonens budsjett.
Årets første bidrag, i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.
Minst halvparten
En sentralt plassert kilde i president Donald Trumps administrasjon opplyser nå at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt dersom det ikke blir gjort store endringer i UNRWA.
Trump har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden.
Krever UNRWA nedlagt
Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.
– UNRWA er en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.
Han hevder at det er galt å kalle etterkommerne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene for flyktninger, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestinernes ufravikelige krav i forhandlinger med Israel.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinske flyktninger.
Norsk uro
Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminister Erna Solberg (H), advarer USA mot å kutte bistanden.
– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet, sa Søreide tidligere i måneden.(Vilkår)