Den sørkoreanske delegasjonen, som tidligere i uken var i Nord-Korea og møtte den nordkoreanske ledelsen, reiste sporenstreks til USA etter en kort mellomlanding i Sør-Korea.

På torsdag kveld kunngjorde lederen for delegasjonen, Chung Eui-yong, at Kim og Trump skal møtes.

– Jeg fortalte Trump at Kim Jong-un sa han er forpliktet til atomnedrustning, og at han har lovet å stanse gjennomføring av prøveoppskytinger av atommissiler, sa Chung på en pressekonferanse.

– Kursendring

Trumps pressesjef Sarah Huckabee Sanders sa at USA vil fortsette med å legge press på Nord-Korea, men et møte vil finne sted.

– Presidenten vil takke ja til invitasjonen og møte Kim Jong-un. Tid og sted for møtet gjenstår å fastsette, bekreftet pressesjef Sarah Huckabee Sanders torsdag kveld amerikansk tid.

Det er ikke bare mer enn et par måneder siden Nord-Korea truet med å utslette USA. I fjor ble det foretatt en rekke prøveoppskytinger av missiler og en atomprøvesprengning. En større nordkoreansk delegasjon deltok under vinter-OL, noe som førte til en bedring i forholdet.

Japans statsminister Shinzo Abe skal møte Donald Trump før et møte finner sted.

– Jeg setter stor pris på at Nord-Korea har endret kurs og vil inngå samtaler om atomnedrustning, sa Abe på fredag morgen.

Nyheten sendte asiatiske aksjer kraftig opp på fredag morgen. Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen steg med 2,4 prosent da det ble kjent og Seoul-børsen var godt over 1,5 prosent høyere. Ved lunsjtider lokal tid er det fortsatt en oppgang i hele Asia – med unntak av Jakarta-børsen.

– Fantastisk utvikling

Dette vil bli et historisk møte – hvis det finner sted. Det har aldri vært så mye som en direkte telefonsamtale mellom lederne for Nord-Korea og USA. Jimmy Carter og Bill Clinton møtte Kim Jong Il etter at de hadde gått av som presidenter.

– Trump har vært tydelig fra begynnelsen om at han ikke er villig til å belønne Nord-Korea i bytte for samtaler, sier en kilde i Det hvite hus til Washington Post.

Trump er blitt kritisert for å ha svart med samme mynt på provokasjoner fra Nord-Korea. Han kalte Kim for «den lille rakettmannen» i fjor høst ved flere anledninger.

– Dette er en fantastisk utvikling – noe som har overrasket alle. Dette vil bli sammenlignet med at president Richard Nixon besøkte Kina, men kanskje er toppmøtet mellom president Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i Reykjavik mer sammenlignbart, sier forsker Paul Stares ved Council on Foreign Relation til South China Morning Post.

Beslutningen fra Trump om å delta på et toppmøte kom som en overraskelse på hans medarbeidere, ifølge CNN. USAs utenriksminister Rex Tillerson sa tidligere på torsdag at «snakk om samtaler er mulig, men vi må gå inn i dette med åpne øyne».(Vilkår)

Solberg: En vanskelig og spesiell situasjon
Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen etter at Thommessen trakk seg torsdag som følge av byggeskandalen på Stortinget og de enorme kostnadsoverskridelsene.
16:44 Min
Publisert: