Det har vært fordømmelser fra hele verden etter at Nord-Korea på søndag detonerte en svært kraftig kjernefysisk sprengladning – sannsynligvis en hydrogenbombe. FNs sikkerhetsråd vil møtes på mandag for å diskutere reaksjoner.

Den amerikanske forsvarsministeren sa på søndag at USA kan svare med en massiv militær respons hvis Nord-Korea truer USA eller landets allierte, blant annet Japan og Sør-Korea. Det er en knapp uke siden Nord-Korea avfyrte et missil over Japan.

Tomme trusler

Eksperter mener at USA vil stramme inn eksisterende sanksjoner og legge nytt press på Nord-Koreas handelspartnere.

President Donald Trump truet på søndag med å stanse all handel med ethvert land som driver handel med Nord-Korea.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner. I 2015 endte 83 prosent av den nordkoreanske eksporten på 2,83 milliarder dollar opp i Kina, ifølge MIT’s Observatory of Economic Complexity. Import utgjorde en tilsvarende andel.

India, Russland, Thailand og Filippinene står for nesten ti prosent av den nordkoreanske handelen.

Hvis Trump skulle gjøre alvor av trusselen om å stanse all handel med Kina ville dette føre til enorme konsekvenser – ikke bare for USA, men verdensøkonomien. Den amerikanske handelen med Kina var i fjor på 578 milliarder dollar (4500 milliarder kroner).

Trump kritiserte Kina og Sør-Korea på søndag. Sør-Koreas nye president har åpnet døren for å føre samtaler med det nordkoreanske regimet. Dette kritiserer Trump og sier på Twitter at Nord-Korea «kun skjønner en ting».

Trump er frustrert

Ifølge Washington Post vurderer Trump å trekke USA ut av en tidligere inngått frihandelsavtale med Sør-Korea. Dette kan skje allerede denne uken.

– Trump leker med ilden. Det er en ny president i Sør-Korea. Hans instinkter er sannsynligvis ikke så positive til USA som forgjengeren. Når han plasseres i en slik situasjon må han reagere. Hva som er nødvendig nå er så mye samarbeid som det er mulig, sier direktør Gary Schmitt ved tenketanken American Enterprise Institute, som er ekspert på Korea, til avisen.

Trump har vært forsiktig med å kritisere Kina.

– Det er merkelig å se at Trump går etter Sør-Korea mer offensivt enn han gjør med Kina, spesielt siden Kina også mener at en dialog er sentralt i å løse dette problemet. Det virker som at Trump er frustrert, sier professor John Delury ved Yonsei University til Washington Post.

– Idioti å gjøre dette nå

Det haglet med kritikk mot Trump på de amerikanske talkshowene i helgen.

– Vi må jobbe hånd i hånd med Sør-Korea og med Japan. Hvorfor i all verden skal vi ønske å skape en splittelse med Sør-Korea? Det gir absolutt ingen mening, sa den demokratiske kongressrepresentanten Adam B. Schiff, som sitter i House Intelligence Committee, til CNN.

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt, som var utenriksminister fra 2006 til 2014, mener det er idioti hvis USA straffer Sør-Korea ved å trekke seg ut av handelsavtalen.

«Det ville alltid være feil for USA å trekke seg ut av avtalen, men rett og slett idioti å gjøre dette nå. De allierte er i en krise», skriver Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt, som var utenriksminister fra 2006 til 2014.

Meningsmålinger viser at sørkoreanerne har svært lav respekt for Trump.

– De ser ikke på ham som en fornuftig person. De mener faktisk at han er «kind of nuts» (smågal), men de ønsker fortsatt alliansen, sier David Straub, som er forsker ved tenketanken Sejong Institute til Washington Post.(Vilkår)

Nå er de her snart: Selvkjørende busser klare for norske veier
De selvkjørende bussene er her allerede. Fra nyttår blir det også lov å sette dem i drift.
01:41
Publisert: