Den siste atomprøvesprengningen fra Nord-Korea har utløst kraftige reaksjoner fra nabolandene og USA. USAs FN-ambassadør har brukt den siste uken til å forhandle med andre land i FNs sikkerhetsråd for på bli enige om nye, sterke sanksjoner mot det isolerte landet.

«Stor seier» – «alvorlig krise»

Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un inviterte til fest i helgen med forsvarsledelsen og spesialister fra våpenprogrammet. Dette var for å feire oppskytningen av en rekke missiler i løpet av sommeren og hva Nord-Korea har påstått var en hydrogenbombe i begynnelsen av september.

– Testen av en hydrogenbombe var en stor seier for det koreanske folk mens de strammer beltet i en vanskelig periode, sa Kim i en tale, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Det ble publisert en rekke bilder av Kim fra banketten sammen med blant andre Ri Hong-sop og Hong Sung-mu. Det er disse to som er ansvarlig for atomvåpen- og missilprogrammet i Nord-Korea.

– De har tatt ledelsen ved å gjøre oss til en atommakt parallelt med en økonomisk utvikling. Dette er en svært viktig hendelse i vår nasjonale historie, sa Kim.

FNs generalsekretær er svært bekymret over den utviklingen de siste ukene med flere prøveoppskytinger og atomvåpensprengning.

– Dette er den alvorligste krisen vi har stått foran på mange år. Jeg er svært bekymret, saAntonio Guterres i et intervju med Le Journal du Dimanche på søndag.

Amerikanske gangstere

Nord-Koreas ambassadør til Russland sa i forrige uke at atomvåpen hindrer angrep og sørger for fred på den koreanske halvøyen.

– Vi har utviklet kraftige kjernefysisk virkemidler. Dette gir oss en mulighet til å motvirke angrep fra alle deler av verden og sørge for fred og stabilitet, sa han ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

USA har lagt frem en ny FN-resolusjon som blant annet forbyr eksport av olje til Nord-Korea. De ønsker et forbud mot at medlemslandene ansetter nordkoreanske gjestearbeidere da inntektene sendes tilbake til det nordkoreanske regimet.

Russland og Kina er i mot de fleste forslagene fra USA, som også ilegger den nordkoreanske ledelsen et reiseforbud. Kim har ikke vært utenfor Nord-Korea siden han overtok etter sin far.

Det amerikanske forslaget har skapt kraftige reaksjoner fra Nord-Korea.

– I tilfelle USA faktisk strammer inn de ulovlige sanksjonene skal vi absolutt sørge for at USA kommet til å betale en høy pris. Verden vil bli vitne til hvordan vi temmer de amerikanske gangsterne. Dette vil skje med virkemidler som er langt hardere enn de kan forestille seg, sier en talsmann fra det nordkoreanske utenriksdepartementet til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Kinesiske sanksjoner

Kina og Russland motsetter seg alle de nye sanksjoner som USA har foreslått i regi av FNs sikkerhetsråd. Kina skal være villig til å legge press på Nord-Korea, men det skal være uaktuelt å stanse eksport av olje og drivstoff til nabolandet.

Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo har tre av Kinas største banker suspendert alle finanstransaksjoner via avdelingskontorer i grensebyen Yanji for nordkoreanske kontoholdere. Det skal fortsatt være mulig å foreta uttak, men ikke transaksjoner.

Nettavisen DailyNK, som følger nyheter og hendelser i Nord-Korea tett, skriver at ingen nordkoreanere får åpne nye bankkontoer. Det jobber mange nordkoreanere i den kinesiske byen og det har vært vanlig at lønninger er blitt overført via kinesiske banker.

USA har truet med å innføre såkalte sekundære sanksjoner mot blant annet kinesiske banker og selskaper som driver handel med Nord-Korea.

– Det er fortsatt mulig for Nord-Korea å omgå sanksjonene ved å benytte seg av byttehandel og bruke kontanter. Disse transaksjonene vil fremkomme i offisielle statistikker, men det vil være behov for langt mindre utenlandsk valuta, sier direktør Lu Chao ved Border Study Institute hos Liaoning Academy of Social Sciences til South China Morning Post.(Vilkår)

Advokat langer ut mot bilister, gående og syklende som forsinker Strava-tidene
Les Christian Lundin sitt leserbrev i DN i lenken under.
01:25
Publisert: