På lørdag kunne USAs utenriksminister Rex Tillerson bekrefte at USA er i kontakt med det nordkoreanske regimet for å finne ut om regimet er villig til å forhandle om å oppgi atomvåpenprogrammet. Nord-Korea foretok den sjette atomprøvesprengningen tidligere i høst.
– Vi har åpne kommunikasjonskanaler, et par-tre forskjellige, til Pyongyang. Vi undersøker mulighetene som eksisterer, sa Tillerson etter møter med den kinesiske ledelsen i Beijing.
– Spar kreftene, Rex!
USAs toppdiplomat har lenge forsøkt å få Kina til å bruke sin innflytelse i Nord-Korea for å redusere spenningen. Dette har Kina vært villig til. Russland og Kina mener at en dialog er den eneste måten å løse konflikten på.
På søndag avviste Trump forsøket fra sin egen utenriksminister om å få til samtaler.
«Jeg har fortalt Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin på å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar kreftene dine, Rex. Vi vil gjøre hva som er nødvendig», skrev Trump på Twitter.
Han fortsatte noen timer senere med å indirekte kritisere de tre forgjengerne i Det hvite hus.
«Det har ikke hjulpet å være snill mot rakettmannen de siste 25 årene. Hvorfor skal de hjelpe nå. Clinton mislyktes, Bush mislyktes og Obama mislyktes. Jeg vil ikke mislykkes», skrev Trump.
Nord-Koreas leder ble innsatt for seks år siden.
Undergraver medarbeidere
De siste utspillene har skapt kraftige reaksjoner fra eksperter som har lang erfaring med Kina og Nord-Korea.
– Dette er tydelig en del av ledelsesstilen hans, hvor målet er å undergrave hans egne folk hvor det er mulig. Trumps twitter-meldinger undergraver Tillersons reise og gjør at hans samarbeidspartnere spør seg hvorfor de kaster bort tiden med å snakke med ham, sier Christopher R. Hill, som ledet forhandlinger med Nord-Korea under tidligere president George W. Bush til New York Times.
Trump mener at de nye strenge økonomiske sanksjonene vil tvinge Nord-Korea til forhandlingsbordet. Nord-Korea har tidligere sagt at det er uaktuelt å gi slipp på atomvåpnene de har utviklet. Under valgkampen sa Trump han var villig til å ta en prat over «en hamburger» med Kim.
Professor Robert E. Kelly er en av de fremste ekspertene på Nord-Korea fra en base i Pusan i Sør-Korea.
«Dette gir absolutt ingen mening. Samtaler med Nord-Korea går sjelden noen vei, men Trump ønsker ikke engang å forsøke? Så, ønsker Trump en konflikt», spør Kelly.
Sveriges mangeårige utenriksminister Carl Bildt reagerte positivt ved at USA har fått åpnet en dialog med Nord-Korea med kinesisk hjelp.
«På en spektakulær måte skyter Trump ned Tillerson etter viktige samtaler i Beijing. Hvor lenge kan dette vare?», spør han via Twitter.
Bildt har vært partileder for Moderaterna og var Sveriges statsminister fra 1991 til 1994 og utenriksminister fra 2006 til 2014.(Vilkår)