På lørdag kunne USAs utenriksminister Rex Tillerson bekrefte at USA er i kontakt med det nordkoreanske regimet for å finne ut om regimet er villig til å forhandle om å oppgi atomvåpenprogrammet. Nord-Korea foretok den sjette atomprøvesprengningen tidligere i høst.

– Vi har åpne kommunikasjonskanaler, et par-tre forskjellige, til Pyongyang. Vi undersøker mulighetene som eksisterer, sa Tillerson etter møter med den kinesiske ledelsen i Beijing.

– Spar kreftene, Rex!

USAs toppdiplomat har lenge forsøkt å få Kina til å bruke sin innflytelse i Nord-Korea for å redusere spenningen. Dette har Kina vært villig til. Russland og Kina mener at en dialog er den eneste måten å løse konflikten på.

På søndag avviste Trump forsøket fra sin egen utenriksminister om å få til samtaler.

«Jeg har fortalt Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin på å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar kreftene dine, Rex. Vi vil gjøre hva som er nødvendig», skrev Trump på Twitter.

Han fortsatte noen timer senere med å indirekte kritisere de tre forgjengerne i Det hvite hus.

«Det har ikke hjulpet å være snill mot rakettmannen de siste 25 årene. Hvorfor skal de hjelpe nå. Clinton mislyktes, Bush mislyktes og Obama mislyktes. Jeg vil ikke mislykkes», skrev Trump.

Nord-Koreas leder ble innsatt for seks år siden.

Undergraver medarbeidere

De siste utspillene har skapt kraftige reaksjoner fra eksperter som har lang erfaring med Kina og Nord-Korea.

– Dette er tydelig en del av ledelsesstilen hans, hvor målet er å undergrave hans egne folk hvor det er mulig. Trumps twitter-meldinger undergraver Tillersons reise og gjør at hans samarbeidspartnere spør seg hvorfor de kaster bort tiden med å snakke med ham, sier Christopher R. Hill, som ledet forhandlinger med Nord-Korea under tidligere president George W. Bush til New York Times.

Trump mener at de nye strenge økonomiske sanksjonene vil tvinge Nord-Korea til forhandlingsbordet. Nord-Korea har tidligere sagt at det er uaktuelt å gi slipp på atomvåpnene de har utviklet. Under valgkampen sa Trump han var villig til å ta en prat over «en hamburger» med Kim.

Professor Robert E. Kelly er en av de fremste ekspertene på Nord-Korea fra en base i Pusan i Sør-Korea.

«Dette gir absolutt ingen mening. Samtaler med Nord-Korea går sjelden noen vei, men Trump ønsker ikke engang å forsøke? Så, ønsker Trump en konflikt», spør Kelly.

Sveriges mangeårige utenriksminister Carl Bildt reagerte positivt ved at USA har fått åpnet en dialog med Nord-Korea med kinesisk hjelp.

«På en spektakulær måte skyter Trump ned Tillerson etter viktige samtaler i Beijing. Hvor lenge kan dette vare?», spør han via Twitter.

Bildt har vært partileder for Moderaterna og var Sveriges statsminister fra 1991 til 1994 og utenriksminister fra 2006 til 2014.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av.
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: