Mandag startet USA og Sør-Korea opp sin årlige forsvarsøvelse «Ulchi-Freedom Guardian» i Sør-Korea, et ti dager langt treningsamarbeid som i stor grad er datasimulert. De to landene har bestemt seg for å gjennomføre øvelsen, som er blant verdens største i sitt slag, til tross for at spenningen mellom USA og Nord-Korea har vært på bristepunktet de siste ukene. 

Rundt 50.000 sørkoreanske soldater er ventet å bidra i øvelsen. USA har senket antall deltagende fra 25.000 til 17.500. Forsvarsminister James Mattis avviser at årsaken er trusselen fra Nord-Korea.

– Behovet er ikke like stort for årets oppdrag. Antallet er bestemt ut fra øvelsenes design, sier Mattis til Reuters

Også Australia, Storbritannia, Canada, Colombia, Nederland og New Zealand deltar med mannskap. 

Guam opprettholder trusselnivået

Stillehavsøyen Guam, der USA har militærbaser, har havnet i begivenhetenes sentrum i ordkrigen mellom USA og Nord-Korea i sommer. Nord-Korea har gjentatte ganger uttalt at de gjør seg klar til å angripe basene på øya. Truslene ble gjentatt forut for militærøvelsen hos naboen denne uken.

– Hverken Guam, Hawaii eller det amerikanske fastlandet kan unnslippe vårt nådeløse angrep, het det i den statsstyrte avisen Rodong Simun i helgen. 

Mandag morgen norsk tid uttalte myndighetene i Guam at trusselnivået mot øysamfunnet opprettholdes.

– Vi har fortsatt tillit til USAs forsvarsdepartement og deres evne til å beskytte amerikansk territorium og sine allierte. Vi har ikke mottatt noe signal om at Guam skal være i umiddelbar fare, sier George Charfauros fra departementet for innenlands sikkerhet, ifølge Pacific News Center.

Bråkete fortid

Truslene mot USA og Guam, samt USAs president Donald Trumps respons om at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og vrede», har gjort at spenningen forut før årets øvelse har vært høyere enn tidligere. Årene i forveien har nordkoreanerne heller ikke latt øvelsen forbigå i stillhet.

Én uke etter forrige års øvelse, foretok Nord-Korea en atomprøvesprengning. Året i forveien ble to sørkoreanske soldater hardt såret da nordkoreanske soldater krysset grensen og plantet landminer ved en kontrollpost da øvelsen utspilte seg, skriver The Australian

Nord-Korea mener også at årets samling bør gjøre deltagerne ekstra på vakt.

– Øvelsen blir som å helle bensin på bålet og kommer til å forverre situasjonen på halvøya, skriver Rodong Simun, og advarer om en «ukontrollert fase i en atomkrig», ifølge NTB.

Tidligere i måneden sa fredsforsker Stein Tønnesson til DN at Nord-Korea vil kreve en avvikling av de felles koreansk-amerikanske militærøvelsene for å trappe ned sine testoppskytinger.

– Jeg har ingen tro på full konfrontasjon, men situasjonen er svært bekymringsfull, sa Tønnesson.(Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: