Helt i det stille er vedtektene i stiftelsesdokumentene endret, og president Trump kan nå hente ut så mye penger han vil fra stiftelsen som forvalter den private forretningsdriften i Trump Organization. Det bekrefter Trump Organizations advokat Alan Garten til den uavhengige nettavisen ProPublica.

Trump har tidligere offentliggjort utdrag av stiftelsesvedtektene, uten å nevne at det er gjort endringer og at han har full tilgang til pengene. Trump har derimot gjentatte ganger fremhevet at stiftelsen er helt uavhengig, og at han ikke har tilgang til hverken pengene eller deltar i forretningsavgjørelser.

Advokat Garten forklarer til ProPublica at Trump Organization legger frem ulike sammendrag av stiftelsesvedtektene som «fremhever ulike ting for ulike publikum».

Lovet avhold

På en pressekonferanse i januar, like før han tiltrådte som president, presenterte Trump planen som han sa skulle isolere ham fra alle aspekter ved hans mangslungne forretningsvirksomhet.

Presidentbarna Donald Trump Jr. (i midten) and Eric Trump er sentrale både i stiftelsen og driften av farens forretninger, mens datteren Ivanka har flyttet inn i Det hvite hus som rådgiver for faren.
Presidentbarna Donald Trump Jr. (i midten) and Eric Trump er sentrale både i stiftelsen og driften av farens forretninger, mens datteren Ivanka har flyttet inn i Det hvite hus som rådgiver for faren. (Foto: Oli Scarff/AFP Photo/NTB Scanpix)

Han sa hans to eldste sønner Don jr. og Eric skal drive faren og familiens forretninger videre, og presidenten skal aldri snakke om eller diskutere noe som kan berøre businessen. Dette skulle organiseres gjennom en stiftelse.

Trump la ikke skjul på at han med dette syntes han gjorde et stort personlig offer. Lovene i USA om habilitet og kryssende interesser gjelder nemlig alle politikere og tjenestemenn, men presidenten og visepresidenten er unntatt.

– Det er ingenting som forhindrer ham fra å ta en beslutning om handel eller noe som helst som påvirker, positivt eller negativt, hans interesser. Det vil enkelt og greit ikke være et lovbrudd, sa Don Fox, tidligere sjefjurist og fungerende direktør ved Office of Government Ethics (OGE) i Washington til magasinet Time.

Kritisk til stiftelsen

Trump har fått mye kritikk for å plassere nære familiemedlemmer til å forvalte pengene og businessen. Kritikerne mener sønnene aldri kan være uavhengige, og at ingen kan kontrollere hva som blir sagt på kammerset.

– Vi skal ikke ha noen illusjoner her. Det er ikke mulig å konstruere vanntette skott som skiller næringsvirksomheten. Det er tette bånd i familien, og folk snakker sammen, ved middagsbordet eller hvor det måtte være, sier USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Tidligere presidenter og presidentkandidater, som Ronald Reagan, Bill og Hillary Clinton, Mitt Romney og far og sønn Bush, har plassert forvaltningen av sine private forretningsinteresser i en lukket stiftelse, en såkalt «blind trust».

Midlene forvaltes da konservativt av en nøytralt oppnevnt tredjeperson, gjerne en advokat, og familien har i utgangspunktet ingen innflytelse. Men dette har i stor grad dreiet seg om aksjer og andre verdipapirer, samt muligens noe eiendom.

Men i Trumps tilfelle ville ikke en slik ordning fungere, fordi det dreier seg om en løpende forretningsvirksomhet av meget stort omfang, der verdien av varemerket «Trump» er sentralt.

Skjulte betingelsene

Det vekker nå oppsikt at stiftelsesvedtektene som åpner for at presidenten kan ta ut så mye penger han vil, når han vil, ikke er blitt offentliggjort.

10. februar ble det gjort et tillegg i vedtektene som sier at Trump kan hente ut penger når han vil, eller når forvalterne av stiftelsen finner det passende. Formelt er det eldstesønn Donald jr. og Alan Weisselberg, finansdirektør i Trump Organization, som står oppført som forvaltere. Trumps nest eldste sønn Eric står oppført som rådgiver i statuttene.

– President Trump mente det var viktig å legge inn flere nivåer for godkjennelse for større beslutninger og viktige forretningsavgjørelser, sier Amanda Miller, talsperson for Trump Organization i en kunngjøring til ProPublica.

Totalt dreier det seg om over 400 selskaper som ligger under holdingselskapet Trump Organization.

Advokat Frederick J. Tansill, som er ekspert på stiftelser, sier til ProPublica at dette uansett har liten betydning. Han mener Trump i utgangspunktet kan gjøre som han vil, fordi både Trump Organization og stiftelsen er privateide.

President Trump står oppført som eneste mottaker av midler fra stiftelsen. Det er ikke kjent om Trump har hentet ut penger, men dette kan komme frem når Trump legger frem sin neste selvangivelse våren 2018.

Trump Organization nekter å offentliggjøre de fullstendige stiftelsesvedtektene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump forlot rommet før han fikk signert
USAs president Donald Trump forlot møtet med pressen før han fikk skrevet under på presidentordrene han var kommet for å signere.
00:35
Publisert: