Over 20 internasjonale finansinstitusjoner og storbanker, blant annet Barclays, HSBC, Citigroup og Deutsche Bank, ble dratt inn i en global etterforskning i rollen de spilte i manipuleringen av internrenten Libor i mange år frem til 2012.
Libor er en av verdens viktigste referanserenter som bestemmer rentenivået mellom banker og bestemmer renten på lån på over 350.000 milliarder dollar over hele verden. Kun ørsmå justeringer sikret store beløp i bankenes favør.
– Dette er historisk
Flere ble stevnet og tiltalt i USA, før det ble inngått flere forlik. Avsløringene førte til at toppledelsen hos Barclays gikk av.
Deutsche Bank, som er Tysklands største bank, inngikk et forlik med myndighetene i USA og Storbritannia i 2015 på 2,5 milliarder dollar.
Nå bekrefter amerikanske reguleringsenheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) at en varsler på har fått utbetalt nesten 200 millioner dollar for informasjon som ble gitt i forbindelse med etterforskningen.
«Varslerinformasjonen ledet CFTC til viktige, direkte bevis på ulovligheter», skriver reguleringsenheten i en uttalelse.
Avgjørelsen om en utbetaling kom på torsdag.
– Dette er historisk. Jeg kjenner ikke til noen annen belønning i det amerikanske varslerprogrammet som har vært så høy som denne, sier advokat Erika Kolton hos advokatfirmaet Phillips & Cohen, som har spesialisert seg på denne typen saker, til Financial Times.
Ifølge næringslivsavisen er det en tidligere ansatt hos Deutsche Bank som har fått utbetalt belønningen på over 1,6 milliarder kroner.
– Det er en iøynefallende belønning, sier advokat Paul Pantano hos advokatfirmaet Willkie Farr & Gallagher.
– Advarsel til Wall Street
Det har vært en langvarig kamp for varsleren, som ifølge Wall Street Journal jobbet som direktør i Deutsche Bank. Den amerikanske reguleringsenheten avslo opprinnelig å utbetale belønning til varsleren.
– Vi er veldig fornøyde med at CFTC reverserte den tidligere avgjørelsen og snudde måten de tenkte på. Det sier mye om menneskene der at de ikke føler seg tvunget til å tviholde på feil beslutninger med beløpene som står på spill, sier advokat David Kovel hos advokatfirmaet Kirby McInerny, som representerer varsleren, til Wall Street Journal.
Totalt er det utbetalt over 300 millioner dollar til varslere siden ordningen ble innført i 2014. Varslere kan motta mellom ti og 30 prosent av bøter som finansinstitusjonene ilegges. Den tidligere rekorden var på 114 millioner dollar fra Finanstilsynet, SEC.
– Denne belønningen sender en kraftfull beskjed til alle svindlere i næringslivet om at deres egne ansatte kan rapportere svindel og andre forbrytelser til politiet. La dette være en advarsel til alle på Wall Street som svindler for å tjene penger. De nye varslerlovene kan, og vil, føre til at du blir avslørt, sier advokat Stephen Kohn, som også er styreformann for National Whistleblower Center, til fagnettstedet Compliance Week.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.