Fredag forrige uke sa USAs president Donald Trump i et intervju med den amerikanske tv-kanalen CNBC at han er klar til å innføre toll på alle kinesiske importvarer. Total kinesisk import til USA var i 2017 på 500 milliarder dollar.

– De utnytter oss, og jeg liker det ikke. Jeg vil ikke at de skal være redde. Jeg vil at de skal oppføre seg, sa Trump i intervjuet.

Donald Trump.
Donald Trump. (Foto: Leah Millis/Reuters/NTB Scanpix)

– Blir bare mer aggressiv

Så langt har Kina ikke respondert på utspillet til Trump.

– Er vi heldige blir responsen at truslene om tollsatser og andre tiltak som drar globaliseringen i revers, jekkes ned. For øyeblikket ser det imidlertid mer sannsynlig ut at Trump gir mer gass, og bare blir mer aggressiv, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets sin morgenrapport mandag.

Om Trump skulle følge opp sine nye trusler, noe han har hatt for vane å gjøre siden han ble president, vil han ødelegge for seg selv, mener Kjennerud.

– Får Trump viljen sin biter han seg selv i halen, skriver Kjennerud, som påpeker at amerikanske selskaper står for drøye 40 prosent av Kinas eksport til USA, enten direkte eller ved at de server andre selskaper med innsatsvarer.

Kinesisk sjarmoffensiv

Så langt har Trump innført straffetoll på kinesiske importvarer til en verdi rundt 34 milliarder dollar. Kina har svart med en tilsvarende toll på amerikanske varer. Den amerikanske presidenten har allerede kunngjort at de har startet en prosess for å innføre nye tilleggstoller på import av kinesiske varer verd 200 milliarder dollar.

Kjennerud i DNB Markets mener at når Donald Trump har levert overskrifter på overskrifter har Kina i mellomtiden arbeidet i det stille.

– For mens Trump har vært opptatt med å kritisere konkurrenter så vel som allierte, har Kinas politiske ledere vært på en sjarmoffensiv i Europa, Midtøsten og Afrika, skriver han.

Xi Jinping.
Xi Jinping. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix)

Kinas president Xi Jinping har de siste ukene vært på rundreise i Midtøsten og Afrika for å forsterke båndene til denne råvaretunge delen av verden. Først var han i Emiratene, før han reiste videre til Senegal, Rwanda, Sør-Afrika og Mauritius.

Forrige uke arrangerte Kina det 20. toppmøtet mellom EU og Kina der de i en felles uttalelse blant annet skrev: «Begge sider støtter sterkt det regelbaserte, transparente, ikke-diskriminerende, åpne og inklusive multilaterale handelssystemet med Verdens handelsorganisasjon som det kjerne».

– Noe særlig lenger kunne ikke lederne i de to økonomiene ha strukket seg uten å kritisere USA direkte, skriver Kjennerud.

Brobygger Kina

– Målet til Kina er sannsynligvis todelt, skriver økonomen.

I første omgang tror han det handler om at Xi Jinping ønsker å tegne et bilde av Kina som åpner seg opp for resten av verden, og et Kina som er en brobygger mot andre land.

– Der Trump bryter eksisterende internasjonale avtaler, ønsker Xi og etablere nye. Der Trump drar USA i en proteksjonistisk retning, ønsker Kina å fremstå som en forkjemper av frihandel. Merk dog at Kina i realiteten er adskillig mer proteksjonistisk enn USA, skriver han.

Kjennerud tror også det handler om makt og politisk innflytelse.

– Når Kina hegner om seg de afrikanske landene, er det dels for å få tilgang på råvarer, men også for å få støtte i FN og andre internasjonale fora, skriver han.

Økonomen mener Trumps utfordring nå er at Kinas fremtreden vil gjøre det vanskeligere for ham å lykkes med å «temme» Kina.

Dollaren har falt

Fredag falt den amerikanske dollaren kraftig mot andre valutaer etter at Trump varslet ekstra toller og etter han sa at EU og andre land har manipulert valutaene og rentene deres lavere, mens dollaren bare har styrket seg. Finansminister Steven Mnuchin forsøkte på en pressekonferanse dagen etter å dempe bekymringene for en valutakrig ved å si at USA ikke prøver å påvirke valutamarkedet.

– Trump virker mer og mer ivrig etter å ta opp en stor kamp med EU og Kina og det ser mer innlysende at handelskrigen mellom USA og Kina kommer til å vare en stund, skriver Danske Bank Markets i sin morgenrapport mandag.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: