Verdens nest største aluminiumsprodusent, Rusal, har frem til oktober i år fått midlertidig fritak fra sanksjonene innført av USA. Men dersom ikke oligarken Oleg Deripaska gir fra seg kontrollen over Rusal, truer USA med å utøve straffesanksjoner mot selskapet når fritaket er over.

Nå fratrer Rusals konsernsjef Alexandra Bouriko, som har vært sjef siden 15. mars i år, og syv andre direktører stillingene sine i aluminiumselskapet, ifølge Bloomberg News. Direktørene ble nominert av det Oleg Deripaska-kontrollerte energi- og metallselskapet En+ Group, som igjen kontrollerer Rusal.

– Ikke nok

Rusal skriver at tiltaket skal imøtekomme kravene fremmet av USA for å lette sanksjonene.

– Det ser ut som de tar de første stegene mot å fjerne Rusal fra Deripaska. Men det er mer som må gjøres før Rusal tilfredsstiller USAs krav, spesielt med tanke på eierskap, sier analytiker Helen Lau i Argonaut Securities Asia til Bloomberg News.

Deripaska, som er grunnlegger av Rusal, er blant oligarkene som regnes å stå nærmest Vladimir Putin og Kreml, noe svartelisten fra Washington også gjenspeiler, der han og syv andre personer med de samme tilknytningene er listet. Deripaska og åtte av hans selskaper er sanksjonert, deriblant EN+ Group.

Aluminiumsprisen stiger

Rusal melder også at hvis sanksjonene ikke lettes, vil produksjon og salget av metall bli alvorlig rammet, ifølge Bloomberg News. Aluminiumsprisen har steget kraftig etter sanksjonene, men modererte seg da USA innførte det midlertidig fritaket. Nå skyter prisen i været igjen.

– Selskapet kan få problemer med å vedlikeholde driften på et nivå tilstrekkelig for å tilbakebetale gjeld, og det kan resultere i at kreditorene akselererer tilbakebetalingen, skriver Rusal, ifølge Financial Times.

Evgeny Nikitin tar over som ny konsernsjef i Rusal, ifølge en uttalelse fra selskapet, skriver TDN Direkt.

Var Russlands rikeste

Deripaska var Russlands rikeste med verdier på bortimot 250 milliarder kroner, frem til finanskrisen nesten tok knekken på ham. Siden har han bygget opp en ny milliardformue basert på hovedsakelig energi og metaller, og han var ifølge magasinet Forbes verdt over 40 milliarder kroner i fjor.

Deripaska er også kjent for sine tette forbindelser med Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, som FBI etterforsker for påståtte kriminelle russiske forbindelser.

Deripaska har også fått oppmerksomhet knyttet til sin forbindelse til hviterussiske Nastja Ribka – som sier hun innehar hemmelige opptak som viser at Deripaska konspirerte med Trump-leiren. Hun sitter nå fengslet i Thailand, der hun er tiltalt for prostitusjon.(Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: