Pakistan har vært en alliert med USA og vestlige land i kampen mot terrorisme siden 1990-tallet. I nyttårshelgen kom president Donald Trump med ramsalt kritikk mot landet i en twitter-melding.

«USA har vært tåpelig og gitt Pakistan mer enn 33 milliarder dollar i bistand de siste 15 årene. De har ikke gitt oss noe annet enn løgn og bedrageri. De ser på våre ledere som idioter. De gir fritt leide for terrorister som vi jager i Afghanistan – med lite hjelp. Det er det slutt på», skrev Trump.

«Ubegripelig»

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. USAs ambassadør til Pakistan ble innkalt på teppet i det pakistanske utenriksdepartementet og bedt om å forklare seg. Det har vært demonstrasjoner i flere pakistanske byer, blant annet i Islamabad, mot USA.

«Vi er skuffet over de siste uttalelsene, spesielt i lys av de siste fremskrittene som blant annet USAs utenriksminister Rex Tillerson har gjort for å skape varig fred og stabilitet i Afghanistan. Det ødelegger for tilliten som er opparbeidet gjennom generasjoner mellom Pakistan og USA. Det er ubegripelig», skriver Pakistans nasjonale sikkerhetsråd i en uttalelse.

Ifølge utenriksminister Khawaja M. Asif vil Pakistan bevise hva som er fakta og hva som er fantasi. Asif sa at Trumps påstand om at landet har fått 33 milliarder dollar i bistand fra USA er feil.

«Han kan hyre inn et amerikansk revisjonsfirma, på vår regning, for å bekrefte beløpet. Så kan de la verden få vite hvem som driver med løgn og bedrageri», skrev Khawaja M. Asif i en twitter-melding.

I et intervju kommenterte han utspillet fra Trump som «et politisk stunt». Ifølge den pakistanske regjeringen har kampen mot terrorisme ført til 123 milliarder dollar i økonomiske tap og tap av 50.000 sivile liv.

«Dobbeltspill»

Ifølge USAs FN-ambassadør Nikki Haley vil de holde igjen 255 millioner dollar i bistand til Pakistan i år.

– Pakistan har spilt et dobbeltspill i mange år. Enkelte ganger samarbeider de med oss, men de lar også terrorister som vi jakter på i Afghanistan få oppholde seg i landet. Det aksepterer ikke denne administrasjonen, sa hun.

Pakistans FN-ambassadør svarte med å kritisere USA.

– USA må ikke legge skylden for deres egne tabber og feil på andre. VI kan gjennomgå samarbeidet hvis det ikke blir verdsatt slik det er. Vårt samarbeid er ikke basert på bistand, men på våre nasjonale interesser og prinsipper, sa Maleeha Lodhi.

Kina står klar til å støtte Pakistan. Det er allerede nære forbindelser og landet vil spille en nøkkelrolle i Kinas ambisjoner om å bygge en ny silkevei fra Kina, gjennom Sentral-Asia, til Midtøsten og Europa.

– Pakistan har gjort enorme anstrengelser og ofret mye i kampen mot terrorisme. De har gitt enestående bidrag i denne kampen. Det bør det internasjonale samfunnet erkjenne, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann Geng Shuang da han ble bedt om å kommentere Trumps utspill.

Lojalitet og respekt

Den pakistanske sentralbanken sa onsdag den vil tillate at det foretas oppgjør i kinesiske yuan med handel mot Kina. Tidligere har det meste blitt foretatt i amerikanske dollar. Kina står for 28 prosent at den pakistanske importen – mer enn noe annet land.

– Gitt Pakistans store internasjonale finansieringsbehov, delvis på grunn av import av kapitalvarer til infrastrukturprosjekter, vil dette lette trykket på valutaen, sier Pakistan-økonom Bilal Khan hos Standard Chartered til CNN Money.

Kina har inngått en avtale om å bygge infrastruktur til over 460 milliarder kroner i Pakistan, som en del av den nye silkeveien.

«Alt dette betyr at USA har mindre forhandlingsrom overfor Pakistan. Historien viser at Pakistan ikke svarer på tvang og trusler, men lojalitet og respekt», sier forsker Madiha Afzal ved den amerikanske tenketanken Brookings i en podkast.(Vilkår)

Trumps pressetalskvinne kaller anklagene om forræderi tåpelige
Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon beskylder i en ny bok Trumps sønn og svigersønn for forræderi og spår at den pågående Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å handle om hvitvasking av penger.
00:45
Publisert: