1. januar blir salg av cannabis legalisert i California – som med sine nesten 40 millioner innbyggere er den mest folkerike av de amerikanske delstatene. Dermed slår California følge med seks andre stater, pluss Washington, D.C., i å legalisere cannabis. Flere er ventet å følge etter i løpet av 2018.

Risikerer fortsatt pågripelse

I en delstat om allerede utgjør en av verdens største økonomier er cannabis-salget ventet å utgjøre et verdifullt bidrag til skatteinntektene i California. New York Times anslår at cannabis vil omsette for fem milliarder dollar årlig, som tilsvarer over 40 milliarder norske kroner. California er allerede åsted for USAs største cannabis-produksjon, ifølge NBC. 80 prosent av svartehandelmarkedet anslås å ha sitt utløp her.

Den nye lovgivningen tillater alle voksne å ha opptil én ounce, om lag 28 gram, med cannabis. I tillegg blir det lov å ha opptil seks cannabisplanter hjemme, skriver Newsweek. Selv om cannabis-entusiaster er begeistret over det de kaller sin nye «fweedom», møter de samtidig en rekke begrensninger: Ettersom stoffet fortsatt er forbudt på føderalt nivå, vil en kunne pågripes i grensekontroller eller på flyplasser. Californias røykelovgivning legger også bånd på røyking av cannabis i offentlighet, i likhet med sigaretter.

Forbud mot å nyte rusmidler i kjøretøy i fart, gjør hjemmebruk til den eneste sikre muligheten – dersom huseier har godkjent det. Den nye lovgivningen likevel for at lokale myndigheter i California også kan sette foten ned for cannabis-konsum, ifølge Reno Gazette Journal.

Mottatt med latter

Det kompliserte lovverket har ført til at i underkant av 200 utsalgssteder i delstaten hadde søkt eller fått godkjent sine planer om å selge marihuana torsdag ettermiddag, ifølge Associated Press.

– Vi har satt alle mann til pumpene. Dette kan bli veldig hektisk, sier Austin Freeman, daglig leder i en forretning nord i delstaten som åpnet for cannabissalg til medisinsk bruk for tre år siden, forut for merkedagen.

Innbyggerne i California stemte for legalisering av cannabis i november fjor, samme uke som presidentvalget mellom Hillary Clinton og Donald Trump skulle avgjøres. Det fikk en rekke kjendiser til å humre – blant annet dokumentarfilmskaper Morgan Spurlock.

– Uansett hvem som vinner, kan vi uansett dra til California for å røyke weed sammen, skrev Spurlock på Twitter.(Vilkår)

Her er D2s beste bilder fra 2017
02:33
Publisert: