Gassen er blant de vanligste formene for tåregass og er blitt brukt jevnlig av politiet i de flere måneder lange protesene mot rasisme og politivold i Portland.

– I løpet av de siste hundre dagene i Portland har politiet brukt CS-gass når det ikke har vært fare for liv. Vi trenger noe annet, og vi trenger det nå, sier ordfører Ted Wheeler i en uttalelse.

Han ba også byens innbyggere om på avstå fra volden som er blitt begått ved flere av demonstrasjonene.

– Brannstifting, vandalisme og vold kommer ikke til å føre til endringer i samfunnet. Jeg forventer at politiet pågriper dem som begår kriminelle handlinger, sier han.

Det politiske systemet i Portland gjør at ordføreren også er politisjef, og det var i kraft av sistnevnte stilling at forbudet Wheeler utstedte forbudet mot tåregass.

Demonstrasjonene i Portland startet i mai etter at George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis og har fortsatt i over 100 dager. Den 29. august ble en hvit mann fra en høyreorientert gruppe drept i sammenstøt i byen. En mann som var mistenkt for drapet, ble skutt og drept da politiet skulle pågripe ham.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.