Mandag kveld legger USA-president Barack Obama ut på en rundreise over to kontinenter med statsbesøk og toppledermøter i blant annet Hellas, Tyskland og Peru.

Donald Trumps sjokkseier i det amerikanske presidentvalget har trolig fullstendig endret agendaen for reisen, melder Bloomberg

Hovedtema

I stedet for et hyggelig farvel med statsledere i mer enn et halvt dusin land, vil besøkene bli preget av brannslukking og å formidle et budskap Obama ikke har hatt tiltro til: Trump som leder av den frie verden. Og at USA vil fortsette å bruke diplomati for å løse internasjonale kriser og lede an i miljøkampen med eiendomsmogulen som landets øverstkommanderende.

Trump har allerede truet med å skrote en multinasjonal avtale for å stagge Irans atomkraftprogram, og kan komme til å reversere sanksjonene mot Russland iverksatt for stanse landets aggresjon mot nabolandene, ifølge Bloomberg. Trump har også uttalt å ville skrote klimaforliket i Paris og en rekke internasjonale handelsavtaler. 

– Presidentvalget vil være hovedtemaet som alle tenker på uansett hvor vi går, spesielt gitt retningen valget tok, sier Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes til Bloomberg.

Frihandelsbrems

I Peru vil Obama delta på det økonomiske APEC-toppmøtet mellom 21 Stillehavsland. Det uten å kunne vise til Kongressens godkjennelse over trans-stillehavspakten (TPP), frihandelsavtalen som involverer 12 av APEC-deltagerne. 

Trump har lovet å skrote avtalen, og republikanske ledere i Kongressen har nær som alle uttalt ikke å ville stemme over forslaget før Trump er innsatt. 

Obama lander imidlertid først i Hellas tirsdag, og drar deretter to dager til Tyskland. Han planlegger å bruke begge anledninger til å understreke viktigheten av et samlet Europa, melder The Wall Street Journal

Han vil også treffe statsledere som allerede og av ulike grunner har uttrykt bekymring for et Trump-ledet USA, fra Tysklands Angela Merkel til Kinas Xi Jinping. I Berlin møter også Obama statsledere fra Storbritannia, Frankrike, Spania og Italia.

– Gruppeterapi

– I et øyeblikk av dyp sjokk og depresjon i Europa – det var ikke meningen at USA skulle velge Donald Trump – har besøket blitt en slags gruppeterapi der europeiske ledere vil forsøke å forsikre seg selv om at det USA som vi kjenner ikke vil forsvinne, sier Stanford-forsker og Die Zeit-utgiver Josef Joffe til The Wall Street Journal. 

Obama vil holde en tale i Aten onsdag, der han ventes å gi sine synspunkter på hvordan Europa bør respondere på de populistiske kreftene mot globalisering.

– Det vil også inkludere, helt ærlig, anerkjennelse av våre valgresultater og resultatet av brexit-avstemningen, sier Obama-rådgiver Rhodes til WSJ.

Sarkozy foreslår klima-toll på amerikanske varer

Samsung gjør sitt største utenlandsoppkjøp noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Assange avhørt på Ecuadors ambassade i London
I dag kan du oppleve supermånen
Avstanden mellom jorden og månen varierer. Nå er den på sitt nærmeste og samtidig er det fullmåne. Det skjer ikke ofte, sist var i 1948. Går du glipp av fenomenet må du vente en god stund, neste sjanse blir om 18 år.
00:37
Publisert:
Slik kan du få dagligvarene hjem
Førerløse biler kan ta seg av snømåkingen på Gardermoen eller hente ungene dine på trening
01:26
Publisert: