Dommen torsdag på tre år og elleve måneder i fengsel gjelder forhold knyttet til jobben Manafort gjorde over flere år som rådgiver for ukrainske politikere før han ble Trumps valgkampsjef i noen måneder midt i 2016.

Domstolen i Alexandria i Virginia hadde allerede funnet ham skyldig i fem tilfeller av uriktig skatterapportering, to tilfeller av banksvindel og ett tilfelle av å ikke oppgi en utenlandsk bankkonto. Torsdagens straffeutmåling inkluderer en bot på 50.000 dollar, som tilsvarer drøyt 430.000 kroner etter dagens kurs.

– Absurd lav

Straffen er langt mildere enn den kunne blitt. Retningslinjene fra påtalemyndigheten tilsa at lovbruddene kvalifiserer til mellom 235 og 293 måneder i fengsel, det vil si snaut 19 til drøyt 24 år bak murene. Dommer T.S. Ellis mente påtalemyndighetens anslag var «overdrevent», ifølge nyhetsbyrået AP.

– Dommen er absurd lav, sier Barbara McQuade, tidligere statsadvokat og nå jussprofessor ved universitetet i Michigan.

– Selv om mange dommere idømmer lavere straffer i hvitsnippforbrytelser, er det absurd å gå fra 19 år til fire år, sier hun til New York Times.

– Personlig rettsfilosofi

Ellis er en konservativ dommer som ble utnevnt av Ronald Reagan, og den milde dommen skyldes delvis hans rettsfilosofi og personlighet. Ellis er kjent for å være konservativ og også svært aktiv i sin rettssal, sier Marie Apitz, juridisk analytiker ved kongressen.com.

Hun forklarer at USAs rettssystem kjennetegnes av at dommerens personlige rettsfilosofi spiller en stor rolle, og da handler mye om hvilken dommer og hvilket rettsdistrikt en sak kommer opp i. Hun tror spesialetterforsker Robert Mueller vil ta mer hensyn til det når han tar ut nye tiltaler i framtiden.

– Ydmyket og skamfull

– De to siste årene har vært de vanskeligste årene for meg og familien min. Å si at jeg er ydmyket og skamfull er en underdrivelse, sa Manafort til dommeren torsdag før han fikk dommen.

Dommeren sa han var overrasket over ikke å høre Manafort angre. Da svarte Manafort, som møtte i grønn fengselsdrakt og satt i rullestol, at han mener «det viktige med denne saken er at den tjener som et fyrtårn for å advare andre», ifølge Fox News.

Aktor Greg Andres sa i retten at Manafort ennå ikke har tatt ansvar og i stedet skylder på andre. Han sa også at han ennå ikke har gitt fulle opplysninger om sine finanser, noe som er alvorlig når man vet at han skjulte 55 millioner dollar i utenlandske kontoer for å slippe å betale 6 millioner dollar i skatt.

Kevin Downing, en av Manaforts advokater, sa imidlertid utenfor rettsbygningen i Alexandria at klienten hans gjorde det klart at han tar ansvar for sine handlinger, skriver Variety.

Ny dom til uken

69 år gamle Manafort ble i fjor funnet skyldig i skattesvindel og bedrageri mot banker, for å ha skjult inntekter fra arbeid i Ukraina fra amerikanske skattemyndigheter og for å ha overdrevet sin inntekt i søknader om lån.

Etter at han ble funnet skyldig i domstolen i Virginia, sa han seg også skyldig i ulovlig lobbyvirksomhet for ukrainske politikere.

Dommen i den andre saken, som er behandlet i en domstol i hovedstaden Washington, er ventet neste uke. Da avgjøres det også om dommene skal sones samtidig eller etter hverandre.

Manaforts advokater ba før torsdagens straffeutmåling om at han skulle få mildere straff på grunn av helseproblemer. De sier han har fått gikt og klaustrofobi i varetektsfengselet.

Russland-etterforskningen

Manaforts dom er den strengeste hittil etter at Mueller startet Russland-etterforskningen, som gransker mulige koblinger mellom Donald Trumps administrasjon og russiske myndigheter. Manafort får godskrevet de ni månedene han har sittet i varetekt siden juni.

Advokat Downing sier dommen viser at det er «ingen bevis på at Manafort var involvert i samarbeid med regjeringen i Russland».

Påtalemyndigheten ønsket ikke å kommentere dommen da de forlot rettsbygningen i Virginia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Så enkelt kapret DN Sophie Elises mobilnummer
Mobilkapring er den nye sikkerhetstrusselen, som kan frarøve deg ditt digitale liv og identitet.
03:19
Publisert: