Bernie Sanders (78) trekker seg onsdag som presidentkandidat. Dermed står tidligere visepresident Joe Biden (77) uten konkurrenter, og er ventet å bli demokratenes kandidat i presidentvalget mot Trump som begynner i november.

Sanders hadde en kort periode ledelsen i en valgkamp preget av svært mange kandidater, men mistet totalt momentum etter den såkalte supertirsdagen i begynnelsen av mars, da en rekke delstater avholder sine primærvalg. Da trakk en rekke av de gjenværende kandidatene seg samtidig, og annonserte sin støtte til sentrumsfavoritten Biden.

– Kampen for rettferdighet fortsetter

Bernie Sanders er uavhengig senator fra Vermont, men har nå forsøkt å bli presidentkandidat for demokratene to ganger. Han sto for, i amerikansk sammenheng, svært radikal politikk – inkludert et sosialisert helsevesen, gratis utdannelse og en omfordelende skattepolitikk.

Kort tid etter at amerikanske medier meldte at Sanders ville trekke seg, bekreftet han nyheten selv på Twitter.

– Selv om kampanjen nå opphører, fortsetter kampen for rettferdighet, skriver senatoren.

Trump med utstrakt hånd

Koronaviruset har gjort tradisjonell valgkamp nærmest umulig, og det har vært store konflikter knyttet til avviklingen i valglokalene. Sanders-kampanjen har vært pådrivere på å utsette de resterende primærvalgene.

USAs sittende president viser på sin side til en teori om at Elizabeth Warren ødela for Sanders. Warren var tidligere ansett som en av Sanders allierte, men dreide valgkampen sin mot sentrum, blant annet ved å gå bort fra Sanders' plan om et sosialisert helsevesen.

Trump later til å mene at det at Warren forble i valgkampen på supertirsdag, vannet ut Sanders' velgergrunnlag tilstrekkelig til å la Biden vinne viktige stater. Da hun trakk seg valgte hun å ikke støtte noen av de to gjenværende kandidater, noe mange tolket som en fordel for Biden. Trump strekker også ut en hånd til Sanders' støttespillere:

Også det amerikanske aksjemarkedet har fått med seg nyheten om at Sanders trekker seg som presidentkandidat. CNBC skriver at aksjemarkedet fikk en boost av nyheten.

Den selverklærte sosialisten er ikke nødvendigvis alle Wall Street-investorens yndlingspolitiker. De tunge indeksene på Wall Street er opp rundt to prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.