President Donald Trump har vært isolert i Det hvite hus siden onsdag. Han har heller ikke tilgang til kontoer på sosiale medier etter at Facebook suspenderte tilgangen i minst to uker og han er uønsket på Twitter på livstid.

Amazon, Google og Apple har fjernet eller begrenset tilgangen til alternative sosiale medieplattformer – blant annet Parler.

Presser Pence

I hele helgen har Demokratene forsøkt å bli enige om veien fremover. Det er kun ni dager igjen til Joe Biden overtar som USAs neste president.

I et brev til kolleger skriver demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, at det utarbeides en ny riksrettstiltale mot Trump. Målet er å få kastet Trump ut fra Det hvite hus snarest mulig.

I et brev til kolleger skriver demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, at det utarbeides en ny riksrettstiltale mot Trump.
I et brev til kolleger skriver demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, at det utarbeides en ny riksrettstiltale mot Trump. (Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB)

Demokratene forsøker å legge press på visepresident Mike Pence om å samle og mobilisere regjeringen til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å «erklære presidenten uskikket til å utføre sine plikter». Ifølge New York Times har Pence fått 24 timer på seg til å svare.

«For å beskytte Grunnloven vår og demokratiet vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge», skriver Pelosi.

Joe Biden skal ønsker ikke å starte presidentperioden med en riksrettsprosess, ifølge flere amerikanske medier. Det er også tvilsomt om Senatet, som fortsatt er kontrollert av Republikanerne, vil rydde kalenderen den neste uken.

«Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver forsterkes. Det samme gjør det umiddelbare behovet for handling», skriver Pelosi.

Representant James E. Clyburn, som er den tredje mektigste demokraten i Representantenes hus, sier til CNN at en avstemning kan finne sted allerede på tirsdag. En avstemning i Senatet kan bli utsatt til 100 dager etter at Trump har forlatt Det hvite hus.

Allierte forlater Trump-skuta

Trumps tidligere allierte forsøker å distansere seg fra den utgående presidenten. Tidligere New Jersey-guvernør, Chris Christie, som har forsvart Trump siden 2016, har snudd. I et intervju med «This Week» på ABC sier han at han støtter en riksrettssak.

– Dette var en oppfordring til et opprør rettet mot Kongressen. Mennesker ble drept på grunn av dette. Hvis å oppfordre til et opprør ikke er grunn nok til å åpne for riksrett så vet jeg ikke hva som kan være det, sier Christie.

Andre republikanere ønsker å fjerne Trumps innflytelse i partiet.

– Hans opprørende oppførsel etter valget gjør at han ikke er en aktuell kandidat noensinne igjen, sier den republikanske senatoren Pat Toomey til «Meet the Press».

Toomey mener det er lite sannsynlig at Pence vil lede et opprør i regjeringen og tror ikke det er tid for en riksrettssak.

– Det beste ville være om Trump går av, sier Toomey.

Ifølge New York Times har ikke Trump og Pence hatt kontakt siden sist onsdag, da visepresidenten var i Kongressen da opptøyene startet.

– Ingen bryr seg

Trump planlegger å utnytte de siste dagene som USAs president til det fulle. På mandag vil han gi presidentens frihetsmedalje til Jim Jordan, kongressrepresentant fra Ohio. Han har forsvart Trump de siste fire årene og blir sett på som Trumps vaktbikkje.

Flere medarbeidere i Det hvite hus teller dager til den 20. januar.

– Ingen bryr seg. Alle er nedslåtte og ønsker ærlig talt at de neste par ukene blir over, sier en person som fortsatt jobber for Trump til Reuters.

På tirsdag planlegger Trump å reise til Alamo i Texas for å vise frem deler av grensemuren mot Mexico som er ferdigstilt de siste månedene. Han planlegger også nye runder med benådninger, ifølge Bloomberg.

– Det er en stor sannsynlighet for at de kan komme nye tiltak mot de store teknologiselskapene den nærmeste tiden, sier Jason Miller, som var seniorrådgiver for Trump under det siste valget, til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.