Politi og sikkerhetsstyrker hadde ved 1:30-tiden natt til torsdag klart å sikre kongressbygningen og fjernet de siste Trump-tilhengerne som tidligere på dagen tok seg gjennom barrikader og inntok Capitol Hill.

Politiet i hovedstaden truet med våpen hvis demonstrantene ikke respekterer portforbudet, som startet ved midnatt norsk tid.

Her er Donald Trumps Twitter-reaksjon på opptøyene, før han ble utestengt fra sosiale medier
Klokken 22:20 onsdag norsk tid la Donald Trump ut denne videoen på Twitter der han ba demonstrantene om å dra hjem, og kom også med en støtteerklæring. Like etter har markerte Twitter meldingen som villedende. Siden har Twitter stengt Trumps konto i 12 timer.
01:01
Publisert:

En rekke nøkkelmedarbeidere i Det hvite hus har trukket seg i løpet av natten og flere er på vei ut. Pressesekretær Sarah Matthews sier det har vært «svært urovekkende» å se hva som skjedde i hovedstaden.

– Nasjonen trenger en fredelig maktoverføring, sier hun, ifølge Fox News.

Stabssjefen til førstedame Melania Trump har trukket seg med umiddelbar virkning. Trumps visestabssjef Chris Liddel vil trekke seg i løpet av de kommende timene, ifølge Vox.

Nektet å mobilisere nasjonalgarden

Det er fortsatt en svært spent og uoversiktlig situasjon i den amerikanske hovedstaden. Ifølge New York Times avviste president Donald Trump en forespørsel om å mobilisere nasjonalgarden for å beskytte Kongressen da demonstranter angrep.

«Det krevde inngrep fra tjenestemenn i Det hvite hus for å få det gjort», sier en kilde med kjennskap til hva som skjedde til avisen.

Visepresident Mike Pence, som ble evakuert da Kongressen ble beleiret, ble klappet inn for å fullføre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier like etter klokken to natt til torsdag.
Visepresident Mike Pence, som ble evakuert da Kongressen ble beleiret, ble klappet inn for å fullføre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier like etter klokken to natt til torsdag. (Foto: Drew Angerer/AFP/NTB)

Sist den amerikanske Kongressen ble beleiret var i krigen mot britene i 1812.

Ifølge CNN var det visepresident Mike Pence som kontaktet det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, og sørget for at nasjonalgarden ble mobilisert.

Den amerikanske nyhetskanalen CBS meldte natt til torsdag at medlemmer av Trump-administrasjonen har diskutert muligheten til å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for å fjerne en sittende president.

– Friheten vil vinne

Visepresident Mike Pence, som ble evakuert da Kongressen ble beleiret, var på plass for å fullføre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier like etter klokken to natt til torsdag.

– Til dere som herjet på Capital i dag: dere vant ikke. Dere vil aldri vinne. Friheten vil vinne. Nå skal vi få fullført arbeidet, sa Mike Pence.

Republikanernes flertallsleder Mitch McConnell karakteriserte opptøyene som «et mislykket opprør» og at lovte at Senatet vil sertifisere USAs neste president, Joe Biden.

Kongressmedarbeidere sperret seg inne på kontoret etter at Trump-støttespillere stormet Capital Hill i Washington.
Kongressmedarbeidere sperret seg inne på kontoret etter at Trump-støttespillere stormet Capital Hill i Washington. (Foto: Olivier Douliery/AFP/NTB)

– Kriminell oppførsel vil aldri vinne over USAs kongress. Denne institusjonen er motstandsdyktig, og det amerikanske folk fortjener intet mindre, sa McConnell.

Den republikanske senatoren Mitt Romney kom med en kraftsalve mot Trump.

– Det som skjedde var et opprør opphisset av presidenten . De som velger å fortsette å støtte hans farlige spill ved å motsette seg resultatene av et legitimt demokratisk valg. Han vil for alltid bli sett på som medskyldig i et enestående angrep mot vårt demokrati, sa Romney.

Republikanerne Cathy McMorris Rodgers og Kelly Loeffler, som tapte omkampen om i Georgia på tirsdag, vil ikke lenger utfordre valgresultatet, slik de opprinnelig hadde planer om.

– Jeg kan ikke protestere mot sertifiseringen, sa Loeffler.

– Innenlandske terrorister

Demokratene minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, sammenlignet angrepet mot den amerikanske kongressen med Japans angrep på Pearl Harbor i desember 1941.

– De som utførte disse utilgivelige handlingene kan ikke kalles demonstranter. Nei, dette var pøbler og opprørere, kriminelle kjeltringer og innenlandske terrorister, sa demokratene minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer.

Over 50 personer er arrestert etter opptøyene i den amerikanske hovedstaden.
Over 50 personer er arrestert etter opptøyene i den amerikanske hovedstaden. (Foto: Olivier Douliery/AFP/NTB)

Han kom med kraftig kritikk av president Donald Trump.

– Vær du sikker, mine venner. Dagens hendelser skjedde ikke spontant. Denne mobben skyldes i stor grad president Trump. De var agitert av hans ord og hans løgner. Denne volden er i stor grad hans ansvar, og vil være en evigvarig skam på Trump, sa Schumer.

Også ledende republikanere har forsøkt å distansere seg fra Trump.

– Det må stilles alvorlige spørsmål rundt presidentens deltagelse og ansvar for hva som skjedde her. Det kan ikke tolereres, sier den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney til Fox News.

– Bananrepublikk

Donald Trumps forgjengere Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, og Barack Obama, har kommet med kraftig kritikk av Trumps rolle.

«Dette er slik et valgresultat utfordres i en bananrepublikk, ikke i et demokrati. Jeg er sjokkert over den hensynsløse oppførselen noen av våre politiske ledere har vist siden valget, og mangelen på respekt som er vist i dag for våre institusjoner, våre tradisjoner og politiet», skriver Bush, den eneste gjenlevende tidligere republikanske presidenten.

Bill Clinton legger ansvaret på Donald Trump og hans støttespillere i Kongressen.

«Ilden ble tent av Donald Trump og hans mest iherdige støttespillere, mange av dem i Kongressen, i et forsøk på å omgjøre et tap han tapte», sier Bill Clinton.

Clinton legger til at opprøret skyldes feilinformasjon og fire år med «giftig politikk ført av Donald Trump».

Visepresident Mike Pence og flertallsleder Nancy Pelosi var tilbake i Representantenes hus etter evakueringen for å fullføre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier like etter klokken to natt til torsdag.
Visepresident Mike Pence og flertallsleder Nancy Pelosi var tilbake i Representantenes hus etter evakueringen for å fullføre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier like etter klokken to natt til torsdag. (Foto: Erin Schaff/AFP/NTB)

«Historien vil huske dagens vold i kongressbygningen, egget til av en sittende president som har løyet om utfallet av et lovlig valg, som et øyeblikk av vanære og skam for nasjonen», sier Barack Obama i en uttalelse.

Han skriver at republikanerne har et valg å ta.

«De kan fortsette på samme måten, eller de kan velge å ta de første skrittene for å slukke flammene. De kan velge Amerika», skriver Obama.

Tidligere president Jimmy Carter karakteriserer opprøret i Washington som en «nasjonal tragedie».

«Dette er en nasjonal tragedie og dette er ikke hvem vi er som nasjon», sier Carter.

Suspendert fra Twitter og Facebook

President Donald Trump kom med en rekke feilaktige påstander på Twitter mens opprøret pågikk på onsdag, hvor han blant annet sa at valget er stjålet fra ham.

Twitter har svart med å stenge Donald Trumps konto i 12 timer. Den vil forbli stengt hvis tre meldinger som ble lagt ut på onsdag ikke fjernes. Facebook utestenger Trump i 24 timer på grunn av regelbrudd.

«På grunn av den enestående og pågående voldelige situasjonen i Washington, D.C., har vi bedt @realDonaldTrump slette tre Twitter-meldinger som ble postet tidligere i dag og som er alvorlige brudd på våre regler», skriver Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.