Rett før klokken åtte onsdag morgen ble Raphael Warnock utpekt som vinner av et av de to setene på gjenvalg i det amerikanske senatet fra delstaten Georgia. Senere onsdag utpekte demokraten Jon Ossoff seg selv som vinner av det siste setet, i en seierstale i Atlanta.

Det ble likevel ventetid før det ble offisielt. Like etter 22:00 norsk tid annonserte NBC News på Twitter at Ossoff vant over sin republikanske motpart. Det samme gjør flere andre amerikanske medier onsdag kveld.

Flere timer før resultatet var endelig, takket Jon Ossoff for plassen i senatet for Georgia. – Georgia, takk så mye for tilliten som dere har gitt meg, sa han i en tale onsdag ettermiddag norsk tid. Noen timer senere meldte flere amerikanske medier at resultatet var offisielt.
Flere timer før resultatet var endelig, takket Jon Ossoff for plassen i senatet for Georgia. – Georgia, takk så mye for tilliten som dere har gitt meg, sa han i en tale onsdag ettermiddag norsk tid. Noen timer senere meldte flere amerikanske medier at resultatet var offisielt. (Foto: JIM WATSON / AFP)

Ossoff yngst i senatet

Dette er første gang på 18 år at staten er representert av to demokrater i senatet, skriver Bloomberg. Ossoff vil med sine 33 år bli den yngste senatoren, mens Warnock er den første afroamerikanske senatoren staten har.

Det gir president Joe Biden flertall i både underhuset og senatet i Kongressen. Det gir republikanerne og demokratene like mange medlemmer av senatet, men visepresident Kamala Harris har dobbeltstemme ved stemmelikhet, og demokratene vil dermed ha flertallskontrollen.

Resultatet ble annonsert samtidig som det er brutt ut opptøyer i kongressen.

– Beæret

Den første som ble valgt av de demokratiske kandidatene i Georgia, Raphael Warnock, takker i en tale for tilliten fra velgerne i delstaten. Dette gjorde han før mediene ga ham seieren.

– Georgia, jeg er beæret over tilliten dere har vist meg. Jeg skal til Senatet for å jobbe for hele Georgia, sa han i en tale onsdag morgen norsk tid.

Warnock er baptistprest, og blir den første svarte senatoren fra Georgia noensinne.

Republikansk valgsystem-ansvarlig: De gjenstående stemmene er fra et område som pleier å stemme demokratisk
Det er nær dødt løp i senatomvalget i Georgia, men de to demokratiske kandidatene har halt innpå når 97 prosent av stemmene er talt opp. Ifølge den ansvarlige for delstatens valgsystem, republikaneren Gabriel Sterling, ser det ut til at mesteparten av stemmesedlene som ennå ikke er talt opp, er fra fylket DeKalb, som i hovedsak pleier å stemme demokratisk.
01:04
Publisert:

New York Times har meldt at det er overveldende sannsynlig at demokratene vinner begge setene – og dermed også får kontroll over Senatet.

Velgere kunne avlegge sine stemmer tirsdag. Over tre millioner mennesker hadde avgitt forhåndsstemmer før selve valgdagen – i hva et flertall av delstatens velgere mener dreier seg om partikontroll i det amerikanske Senatet.

Markedet reagerer

– Valget i Georgia har vært rot til usikkerhet i de globale markedene. Nå som demokratene drar fra, vil det legge en føring på amerikansk finanspolitikk og obligasjoner, sier strateg Andrew Ticehurst i Nomura Holdings til Bloomberg.

Sittende republikansk senator Kelly Loeffler mistet plassen til nykommeren Raphael Warnock i senatet.
Sittende republikansk senator Kelly Loeffler mistet plassen til nykommeren Raphael Warnock i senatet. (Foto: ALEX WONG/AFP/NTB Scanpix)

Mange forståsegpåere har regnet med at en demokratisk-ledet kongress med en demokratisk president vil drive den offentlige pengebruken i været, blant annet med nye stimuleringstiltak under koronakrisen. Dette vil drive den amerikanske statsgjelden, som allerede vokser kraftig, videre i været. Dersom president Biden ruller tilbake noen av president Donald Trumps skattelettelser for næringslivet, vil det motvirke noe av dette, ved å sikre staten større inntekter.

Forventninger om økt offentlig forbruk og svakere budsjettbalanse bidro til at renten på de amerikanske tiårige statsobligasjoner, av mange regnet som en av de viktigste nøkkelrentene i verden, steg over én prosent, for første gang siden mars.

Utviklingen av renten følger i praksis av hvordan kursene på obligasjonene beveger seg, og det er investorenes salg av obligasjonene som nå gjør at renten går den andre veien – den stiger.

Rekordbeløp på valgkampanje

De politiske partiene brukte 833 millioner dollar for å påvirke velgerne i Georgia. Det ventes at valgdeltagelsen vil slå alle rekorder. Nesten 3,1 millioner avga stemmer før selve valgdagen.

President Donald Trump og USAs valgte president, Joe Biden, har vært i Georgia de siste dagene for å mobilisere velgere.

I en twitter-melding kommer Trump med påstander om valgfusk.

«Det ser ut til at de gjør seg klar til å komme med et skred av stemmer mot de republikanske kandidatene. Venter de for på å se hvor mange stemmer de trenger?», skriver Trump.

Opptellingen av stemmer er avsluttet for dagen i blant annet Chatham Country, hvor storbyen Savannah med rundt 150.000 innbyggere er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.