Det har i flere uker vært kontakt mellom USAs finansminister Steven Mnuchin og Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Det siste utspillet fra president Trump om å utsette forhandlingene kom overraskende på investorer og analytikere.

– Selvfølgelig pågår det et spill

Hovedindeksene ved de amerikanske børsene falt den siste timen. Uroen har fortsatt over Stillehavet til Asia med en svak nedgang ved Tokyo-børsen da den åpnet og et fall i oljeprisen på over to prosent i morgentimene lokal tid.

«President Trumps beslutning om å stanse forhandlingene til etter valget er ren gambling», skriver National Australia Bank i en morgenrapport.

Valutastrateg Rodrigo Catril skriver at den økonomiske situasjonen er en betydelig faktor som kan avgjøre valgresultatet. Forslaget fra demokratene inneholder blant annet støtte til skoler, småbedrifter og restauranter – totalt 2400 milliarder dollar.

Her tar Trump av seg munnbindet
President Donald Trump har blitt skrevet ut av sykehuset hvor han har vært behandlet for koronaviruset. Da han kom tilbake til Det hvite hus ble han stående på Truman-balkongen hvor han tok av seg munnbindet som skal beskytte mot spredning av koronaviruset.
00:57
Publisert:

«Å gå inn i et valg med en svekket økonomi fører ofte til at presidentene ikke blir gjenvalgt. Selvfølgelig pågår det et spill her hvor de skylder på hverandre. Det gjenstår å se om Trump kan overbevise velgerne om at dette ikke er hans skyld, men demokratenes», skriver den australske storbanken.

– Dette kan ikke misforstås

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden var raskt ute med å gjøre velgerne oppmerksomme på at han mener at dette er ene og alene Trumps ansvar.

I en uttalelse sier han at Trump ikke forsøkte å samle demokrater og republikanere hverken i Det hvite hus, på telefonen eller på videokonferanse for å forsøke å bli enige om en tiltakspakke.

«Dette kan ikke misforstås: hvis du er arbeidsledig, bedriften din er stengt, skolen til barna er stengt, hvis du ser permitteringer i lokalsamfunnet skal du vite at Donald Trump i dag bestemte at ikke noe av dette er noe han bryr seg om», skriver Biden på Twitter.

Anbefaler Asia for investorer

Flere internasjonale finansinstitusjoner har anbefalt investorer om å se nærmere på Asia-regionen de siste dagene. Rundt ti land, blant annet Kina, Sør-Korea, Japan og Singapore, har klart å få kontroll på koronasmitten – i alle fall for nå.

– Er vi fornøyde med å ha risikoposisjoner i Asia-regionen. Vi venter at hele regionen vil utkonkurrere andre regioner de neste seks månedene. Langsiktige investorer bør ikke være redde å posisjonere seg i den asiatiske delen av Stillehavet, sier sjefstrateg John Vail hos Nikko til CNBCs «Street Sign Asia».

– Vi tror Asia er best posisjonert av de største regionene i verden akkurat nå – gitt at de har fått kontroll med koronaviruset, med unntak av India og deler av Sørøst-Asia, sier sjeføkonom for Asia hos Goldman Sachs, Andrew Tilton, til CNBC.

Historisk budsjettunderskudd

Den australske regjeringen la frem et ekspansivt statsbudsjett på tirsdag med blant annet skattelettelser for å få fart på privat forbruk og investeringer fra næringslivet.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley mener statsbudsjettet er positivt for aksjemarkedet med et klart og tydelig fokus. Macquarie ser en «global bølge» med nye infrastrukturprosjekter, noe som lover godt for gruve- og råvareindustrien, som er svært viktig for Australia.

Det australske budsjettunderskuddet neste år vil havne på 213,7 milliarder australske dollar (1424 milliarder kroner – tilsvarende 11 prosent av bruttonasjonalprodukt, og det største i historien.

I år var det budsjettert med et overskudd på fem milliarder australske dollar. Nå ligger det an til et underskudd på 85,3 milliarder australske dollar. Årsaken er koronapandemien og flere nedstengninger siden i mars.

– Dette har rammet bruttonasjonalproduktet svært hardt. Det har påført den australske økonomien et stort hull. Men, vi har prestert så mye bedre enn nesten alle land i verden, sa Frydenberg til news.com.au.

Australias bruttonasjonalprodukt ventes å falle med 1,5 prosent for inneværende år, før dette snur til en vekst på 4,75 prosent i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.