De dramatiske bildene av USAs president Donald Trumps støttespillere som i hopetall stormer Kongressbygningen i Washington, D.C. vil sent bli glemt. Fire personer har så langt mistet livet i opptøyene, en av dem en kvinne som ble skutt.

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump onsdag kveld idet demonstrantene gikk mot Kongressen, hvor senatorene skulle godkjenne presidentvalget.

Nå har flere nøkkelpersoner i det republikanske partiet fått nok av Donald Trump, og vurderer tiltak som kan få ham ut av Det hvite hus raskest mulig, og før Joe Biden om 13 dager skal tiltre som USAs president, melder amerikanske medier.

CBS' Margaret Brennan melder torsdag morgen det hun har fått vite fra hennes kilder i Det hvite hus: høytstående medarbeidere for presidenten ser på mulighetene for å få visepresident Mike Pence til å ta over som president de siste 13 dagene.

– De høytstående medlemmene i vår regjering diskuterer nå mulighetene for å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, sa Brennan.

Dette er ordene Trump sa umiddelbart før opptøyene i natt
Rett før opptøyene startet anmodet President Trump sine tilhengere å gå ned Pennsylvania Avenue til Kongressen, for å gi republikanerene motet de trenger for å ta tilbake landet.
00:50
Publisert:

Det 25. grunnlovstillegget ble innført i kjølvannet av drapet på president John F. Kennedy i 1963 – og åpner for muligheten til å erstatte en sittende president om han eller hun ikke skulle kunne fortsette i jobben.

Grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og enten et flertall av kabinettmedlemmene eller Kongressen kan fastslå at presidenten ikke er i stand til å fylle sine plikter. Dersom dette skjer, er det ventet at Trumps forsøk på å kjempe seg tilbake i presidentstolen ikke vil lykkes før Biden uansett har overtatt som president.

– Angrep på demokratiet

Reporterne Jonathan Swan og Margaret Talev i nyhetsnettstedet Axios har fått lignende beskjeder fra sine kilder.

Mulighetene de som vil fjerne Trump står overfor nå, ifølge Swan og Talev, er å erklære kritikk, gå til riksrettssak eller bruk av det 25. grunnlovstillegget.

Kilder de har forhørt seg med i Trump-administrasjonen forteller at de er usikre på om USA kan holde ut i to uker til med Trump som president.

«Republikanerne er forbannet på presidenten for det de ser på som angrep på demokratiet, en skamplett på deres parti og på det som vanhelliger de lovgivende kamrene i den andre enden av Pennsylvania Avenue (gaten der Det hvite hus ligger, red.anm.), skriver Axios om reaksjonene fra det republikanske parti om utspillene fra Trump og angrepet på Kongressen.

Likevel skriver de erfarne politiske reporterne at både riksrett og det 25. grunnlovstillegget er utfordrende å få til. Det er for kort tid til å stille presidenten for riksrett. Når det kommer til det 25. grunnlovstillegget, krever en slik prosess støtte flertallsstøtte fra medlemmer i Trump-administrasjonen og visepresident Mike Pence. Fortsatt er det usikkert hvorvidt et stort nok flertall i administrasjonen mener Trump ikke klarer presidentoppgaven.

En Trump-supporter bar sørstatsflagget gjennom andre etasje i Kongressen.
En Trump-supporter bar sørstatsflagget gjennom andre etasje i Kongressen. (Foto: Mike Theiler/Reuters/NTB)

Takker for seg

I løpet av onsdagens dramatiske begivenheter sluttet tre ansatte i Det hvite hus. Sjefen for førstedamens stab, Stephanie Grisham, sammen med eventsjefen Rickie Niceta og nestsjefen for pressekontoret, Sarah Matthews, sluttet.

Nå vurderer flere også å takke for seg. Politico melder torsdag at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Robert O'Brien og hans nestkommanderende Matt Pottinger vurderer å gå på dagen. Det samme gjelder visestabssjef Chris Liddell.

Ifølge Politico har O'Brien vært en av de mest lojale blant Trumps ansatte.

Trumps supportere truet en politimann fra U.S. Capitol Police i gangen utenfor senatskammeret.
Trumps supportere truet en politimann fra U.S. Capitol Police i gangen utenfor senatskammeret. (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/NTB)

Tom Bossert, tidligere sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump, uttalte at det er presidenten som er ansvarlig for kaoset som har utspilt seg i kongressen onsdag.

Natten førte også med seg kritiske utspill fra republikanske senatorer.

– Jeg og Donald Trump har vært på litt av en reise, men nok er nok, sa republikaneren Lindsay Graham i sitt innlegg før Senatet stemte over innsigelsene mot at Joe Biden kunne sertifiseres som valgvinner i Arizona. Graham har vært en av Trumps fremste støttespillere i Kongressen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.