Den økonomiske rådgiveren Rick Gates jobbet i en periode tett på kampanjesjef Paul Manafort. Begge har ifølge Mueller en fargerik og innbringende fortid som agenter og pengevaskere for prorussiske politiske toppsjefer i Ukraina.

De er begge tiltalt allerede og står overfor lange fengselsstraffer. Tiltalen ble torsdag behandlet for annen gang av en storjury i Virginia, og punktene om skatteunndragelser og bankfusk er opprettholdt for begge.

Spekulasjonen om at Gates vil erkjenne delaktighet og bli et samarbeidende vitne kommer i kjølvannet av denne behandlingen.

Dersom Gates snur om, kan han gi Mueller og hans team innsyn i hva slags kontakter det var mellom ledere i kampanjen for å få Donald Trump valgt til president og personer med tett tilknytning til toppsjiktet i Russland.

Godt plassert

Som rådgiver og Manaforts nærmeste medarbeider i kampanjen for Trump hadde Gates tilgang til opplysninger om det mye omtalte møtet i Trump Tower i juni 2016 mellom Trumps eldste sønn Donald Trump Jr og svigersønnen Jared Kushner på den ene siden og en gruppe russiske representanter på den andre.

Gates var også godt plassert for å kunne kjenne til samtaler som daværende senator Jeff Sessions, nå justisminister, hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Mueller er svært interessert i begge disse møtene, og granskingen av Gates og Manafort er et ledd i det omstendelige arbeidet med å avdekke hva som egentlig skjedde mellom kampanjeledelsen og russiske kontakter som hevdet å ha ødeleggende informasjon om Hillary Clinton.(Vilkår)

Norsk hytteliv er ikke som i andre land
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: