Onsdag skulle presidentens eldste sønn Donald Trump jr. og presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort forklare seg for Senatets justiskomité – i en åpen høring, for åpent kamera.

Russland, og særlig det omstridte møtet med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja med entourage i fjor sommer, sto øverst på agendaen.

Komitéleder senator Chuck Grassley og komitémedlem Dianne Feinstein lytter til forklaringene under onsdagens høring i Senatets justiskomité.
Komitéleder senator Chuck Grassley og komitémedlem Dianne Feinstein lytter til forklaringene under onsdagens høring i Senatets justiskomité. (Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB scanpix)

Avtale om hemmelighold

I siste liten inngikk imidlertid de to en avtale med Justiskomiteens leder, den republikanske senatoren Charles Grassley, om å frivillig møte i et såkalt privat møte med komiteen. Altså uten tv-kameraer og publikum.

Det er en lignende avtale som president Trums svigersønn og rådgiver Jared Kushner gjorde forrige uke. Men i motsetning til Kushner har hverken Trump jr. eller Manafort lagt frem noen skriftlig forklaring som er offentlig.

Paul Manafort, president Trumps tidligere valgkampsjef.
Paul Manafort, president Trumps tidligere valgkampsjef. (Foto: Matt Rourke/AP Photo/NTB scanpix)

En tredje person, Glenn R. Simpson, har også fått innvilget et privat møte. Simpson er grunnlegger av lobbyistfirmaet Fusion gps, som blant annet sto bak en omstridt meget negativ rapport om Trumps påståtte Russland-forbindelser i fjor. Den tidligere britiske MI6-etterretningsagenten Christopher Steele var den viktigste kilden i denne rapporten, som blant annet antyder at Kreml sitter på kompromitterende materiale om Trump, deriblant pikante bilder fra et hotell under et Moskva-besøk i 2013.

Den tidligere journalisten og skribenten Simpson beskyldes blant annet for å ha jobbet for russiske myndigheter mot den såkalte Magnitskij-loven i USA, som straffer navngitte russiske tjenestemenn for korrupsjon og maktmisbruk. Han mistenkes også for å jobbe for myndighetene i Venezuela, og for å ha unnlatt å registrere selskapet som lobbyist for en fremmed makt, slik amerikansk lov krever.

Bill Browder, mannen bak den omstridte Magnitskij-loven.

Tvilsom praksis

Den åpne høringen onsdag har dermed endret karakter til å dreie seg om de som ikke stiller. Høringen vil neppe komme med politisk sprengstoff rundt president Trump, hans familie og nærmeste medarbeidere, men vil handle om fremmede makters tvilsomme praksis i USA.

Blant dem som stiller er Bill Browder, mannen bak Magnitskij-loven, og Bill Priestap, nestsjefen i FBI, samt sikkerhetstopper fra justisdepartementet.

Browder vil fortelle hvordan russiske myndigheter jobber for å påvirke amerikansk politikk. Blant annet advokaten Veselnitskaja, som i en årrekke har jobbet for å oppheve Magnitskij-loven.

Det er ventet at Priestap fra FBI vil gjenta det han tidligere har fortalt Senatets etterretningskomité, at Russland vil fortsette med «påvirkningsoperasjoner» i USA og Vesten mot valg og andre mål.

Venezuelansk-norske Thor Halvorssen, mannen bak Oslo Freedom Forum og en innbitt motstander av Maduro-regimet i Venezuela stiller også. I en skriftlig forklaring han har lagt ut på sosiale medier går han blant annet til frontalangrep på Fision gps, som han mener bryter amerikansk lov ved å drive påvirkning i Washington på vegne av regimene i Russland og Venezuela.

Komitéleder Grassley har tidligere klaget til justisdepartementet om fremmede makters innflytelse og lobbyvirksomhet i Washington. Høringen er ventet å kaste nytt lys på dette, da særlig påvirkning på vegne av Kreml.(Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: