Russland er det enkeltlandet som trolig har mest å vinne på presidentskiftet i USA. Professor Brian Klaas ved London School of Economics (LSE) mener USAs og Russlands nabostater er de som har mest grunn til å være engstelige når Donald Trump fredag flytter inn i Det hvite hus.

Nabovarsel

– De største ofrene for president Trump blir sannsynligvis Mexico og de baltiske statene. Alle disse står svakt i forhold til USA, og de har lite handlingsrom, sier Klaas til DN.

Han peker på Trumps gjentatte angrep på Mexico, særlig under valgkampen, og truslene om å bygge en mur, som meksikanerne skal betale. Klaas mener de gjentatte angrepene på Mexico sannsynligvis vil påføre landet stor økonomisk skade, på grunn av usikkerheten og at det rammer investeringsklimaet. Den meksikanske valutaen peso har da også stupt etter at Trump ble valgt.

For nabolandene til Russland, som i Baltikum, er det sikkerhetspolitikken som gir grunn til frykt. Trumps stadige angrep på Nato, og at han setter Natos sikkerhetsgaranti i tvil, gjør at disse landene frykter militære intervensjoner fra nabolandet Russland.

– Hvis jeg bodde i Estland, Latvia eller Litauen, eller til og med i Ukraina eller Georgia, ville jeg absolutt vært meget bekymret, sier Klaas.

Kina holder pusten

Kina og nabolandene rundt har også grunn til uro. Trump har nærmest erklært handelskrig mot Kina, samtidig som han varsler at det militære, politiske og diplomatiske engasjementet i Kinas nærområder skal reduseres.

– Forholdet mellom USA og Kina er det definitivt viktigste spørsmålet fremover. Hvis Trump legger seg på en linje som undergraver samarbeid kan det bli skummelt, sier Henrik Thune, direktør ved Noref, Senter for Internasjonal Konfliktløsning.

Fredsforsker Cecilie Hellestveit, som blant annet er tilknyttet Atlantic Council i Washington, sier usikkerheten rundt USAs forhold til Kina også skaper farlig uro. I Sør-Kinahavet tviler nå USAs tradisjonelle allierte som Filippinene på Trumps engasjement, mens destruktive krefter raskt kan slippes fri mellom Kina og erkefiendene India og Pakistan i vest.

– Hvis Trump går bort fra Obamas multilaterale diplomati og FN og Sikkerhetrådets rolle for å holde konflikter i bero er vi på en farlig vei. Vi snakker her om store konflikter og stater med masseødeleggelsesvåpen, sier Hellestveit.

– Kina har god grunn til frykt for Trumps geopolitikk og utsiktene til en handelskrig, sier Klaas ved LSE.

Nye branner i Midtøsten

Hellestveit, som er ekspert på Midtøsten, trekker også frem Midtøsten. Trump uttrykker nærmest betingelsesløs støtte til Israel, samtidig som han vil begrave atomavtalen med Iran.

Selv om Obama har fått mye kritikk for USAs midtøstenpolitikk, mener Hellestveit denne politikken i det minste har bidratt til å hindre at krigen i Syria har spredt seg.

– Det er særlig Iran som har grunn til å være nervøse, men også deres støttespillere i Syria, Libanon og Irak. Et sterkt og hevngjerrig Iran er ikke noe som vil bidra til stabilitet i regionen, sier Hellestveit.

Putin innkasserer

Uavhengig av Russlands rolle i å få Trump valgt, er de aller fleste ekspertene enige om at Vladimir Putin er den internasjonale statslederen som har mest grunn til å juble når Trump sverges inn fredag klokken 18 norsk tid.

– Russland har mest å vinne på at Trump blir president, fastslår Klaas. I Vesten var det en klar konsensus om at sanksjonene mot Russland skulle fortsette på grunn av Putins handlinger på Krim og i Ukraina. Nå signaliserer Trump at sanksjonene skal bort, og tettere bånd med Russland, sier Klaas.

Det spekuleres blant annet i at Trump vil la Russland overta Krim, mot å trekke seg ut av Øst-Ukraina.

Hellestveit mener dette uansett ikke vil bety at Putin ikke vil prøve seg igjen. Hun trekker frem at konfliktfylt forhold mellom USA og Kina vil gi Russland et ekstra handlingsrom, for eksempel i Sentral-Asia.

– En rask avtale, som om Krim og Ukraina, fungerer kanskje i forretningsverdenen, men den finnes ikke i internasjonal politikk. Hvorfor skulle Putin stoppe der, spør Hellestveit.

Hun sier en annen stor usikkerhetsfaktor er Trumps impulsivitet og hang til hevngjerrighet.

– Hvis han føler han er blitt lurt, av Putin eller hvem som helst, hva gjør han da?

Men Hellestveit tror og håper at embetet, systemet og folkene rundt Trump vil virke dempende.

– Jeg tror nok at det amerikanske systemet vil redusere skadevirkningene, sier Hellestveit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.