– Det er nå en sjanse for å fornye mye i vårt forhold, men spørsmålet er om Trump vil ta sjansen. Vi er selvsagt klare, sier Konstantin Kosatsjiov, leder for utenrikskomiteen i overhuset i det russiske parlamentet, i en Facebook-melding mandag.

Han foreslår konkret at USA og Russland begynner med å få på fote igjen atomvåpenavtalene Start og INF, som han mener er de mest akutte sakene.

Det er nå en sjanse for å fornye mye i vårt forhold, men spørsmålet er om Trump vil ta sjansen. Vi er selvsagt klare
Konstantin Kosatsjiov, leder for utenrikskomiteen i overhuset i det russiske parlamentet

Ingen konspirasjon

USAs justisminister William Barr slo søndag kveld fast at det ikke var noen beviser i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskningsrapport for at president Trump eller hans stab hadde konspirert med Russland i forbindelse med presidentvalget i 2016.

Kosatsjiov fremhever nettopp at Mueller-rapporten «beviser det Russland visste helt fra starten, at det ikke fantes noen konspirasjon mellom Trump og hans folk og Kreml».

Kosatsjiov hopper bukk over det faktum at Mueller-rapporten slår fast at Russland blandet seg inn og manipulerte valget, selv om det ikke fantes en konspirasjon med Trump-leiren.

Mueller-rapporten, i likhet med en rekke amerikanske etterretningsrapporter, slår fast at Russland, blant annet gjennom hacking og elektronisk krigføring, fremmet Trumps kandidatur og satte motkandidat Hillary Clinton i et dårlig lys. Målet for russerne, ved siden av å få valgt Trump, var å svekke tilliten til samfunnsordenen og spre uro og kaos.

Russiske myndigheter har hele tiden avvist disse opplysningene.

Fortsatt like giftig

De fleste ekspertene mener det er fåfengt av Kreml å tro på bedring av forholdet til USA, selv om konspirasjonsanklagene legges bort.

Dmitri Trenin, direktør ved Carnegie-instituttet i Moskva, understreker nettopp det faktum at beskyldningene om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget står, og til og med er styrket etter Mueller.

– Russland vil ikke bli mindre giftig i USA, og kritikerne vil innføre flere sanksjoner, sier Trenin i en Twitter-melding.

Han får støtte fra Russland-analytiker Chris Weafer i Macro-Advisory i Moskva. Han mener Trumps motstandere fortsatt er overbevist om at presidenten er i lommen på Putin, selv om Mueller ikke fant bevis for konspirasjon.

Weafer skriver i en analyse mandag at det er sannsynlig at demokratene i Kongressen, men også mange republikanere, vil skjerpe Russland-sanksjonene.

Trump er maktesløs

Weafer understreker at det er Kongressen som nå sitter med makten når det gjelder sanksjonene mot Russland. På grunn av Trump-sfærens mange Russland-affærer fratok Kongressen presidenten all makt i disse sakene, som han tidligere hadde gjennom sine presidentordre, gjennom en ny lov i august i 2017.

– Det var en game-changer. Det personlige forholdet mellom Putin og Trump er helt irrelevant og kan derfor ikke føre til noen lettelser i de eksisterende sanksjonene, sa Weafer da til DN.

Toppmøtet i Helsingfors sommeren 2018 forsterket dette. Trump frikjente da Putin og Russland for innblanding i valget, for åpent kamera, og diskrediterte samtidig hele sitt eget etterretningsapparat.

Weafer mener demokratene kan være mer villig til å lytte til allierte i land som Japan og Tyskland, som ønsker lettelser i det russiske sanksjonsregimet. Spesielt Tyskland med hensyn til gassrørledningen Nord Stream II.

Han sier presidentvalget i Ukraina, og spesielt perioden mellom første og avgjørende valgomgang fra 31. mars til 21. april, blir helt avgjørende. Bevis for russisk innblanding og manipulasjon øker sjansen for nye sanksjoner.

Mange demokrater ønsker også å sanksjonere mot oligarken Oleg Deripaska, etter at Trump-administrasjonen i januar klarte å fjerne sanksjonene mot hans tre viktigste selskaper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Du må̊ virkelig jobbe hardt og seriøst hvis du skal lykkes. Så det er perfekt for jenter
Hva er den største myten om finansbransjen?
01:40
Publisert: