Donald Trump og Vladimir Putins møte med pressen har vakt sterke reaksjoner langt utenfor presserommet, noe den såkalte Mueller-etterforskningen i USA hadde mye av årsaken for.
I forkant av møtet i den finske hovedstaden mellom de to statslederne hadde etterforskningen om potensiell russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget tatt en ny vending.
Tidligere i måneden vedtok en storjury, på etterforskningsleder Robert Muellers anmodning, å tiltale 12 agenter fra russisk militæretterretning for blant annet hacking av Demokratene før presidentvalget i 2016.
Vladimir Putin sa at Russland aldri hadde involvert seg i amerikanske interne forhold, og at han skulle «undersøke saken» rundt de 12 tiltalte russerne. Putin la til at han håpet Trump skulle vinne valget, fordi den nåværende presidenten snakket varmt om å bedre det bilaterale forholdet.
På sin side sa Trump at det ikke var noen sammensvergelse i valget, og at han vant fordi han hadde en strålende valgkamp. Han sa også at Mueller-etterforskningen er en «skandale» for USA.
På spørsmål om han stoler på Putin eller amerikanske etterforskeres versjon av hendelsene, lød svaret:
– Jeg har tillit til begge parter.
USA-kjenner: –Vanskelig å finne ord
Reaksjonene lot ikke vente på seg. Blant kritikerne er John Brennan, CIA-sjef under Trumps forgjenger Barack Obama. Flere republikanere reagerte også kraftig, melder flere amerikanske nyhetsbyråer.
– Pressekonferansen var intet mindre enn forrædersk. Ikke bare var Trumps kommentarer åndssvake, men han var langt nede i lommen på Putin, skriver Brennan.'
Jennifer Leigh Bailey, USA-ekspert og professor i statsvitenskap og sosiologi ved NTNU, er heller ikke imponert over det som ble sagt.
– Det er vanskelig å finne ord for hvor sjokkerende, farlig, og destruktiv det hele var, spesielt utsagnene om USAs etterretningstjeneste, sier Bailey til DN.
Hun tror Trump har en såpass stor frykt for at presidentvalget ikke er legitimt at han ikke våger å ta til motmæle mot Putin.
– Han setter klart sine egne interesser fremfor landets, mener hun.
Republikansk leder tar avstand
Paul Ryan, Den republikanske lederen i Representantenes hus, kom mandag kveld ut med en uttalelse der han tar avstand fra presidentens holdning overfor Russland.
–Det er ingen tvil om at Russland blandet seg inn i vårt valg og fortsetter å undergrave demokratiet både her og i andre land (...) Presidenten må erkjenne Russland er ikke vår alliert. Det er ingen moralske likheter mellom USA og Russland, som er fiendtlig innstilt overfor våre grunnleggende verdier. USA må holde Russland ansvarlige, og det må bli en slutt på deres stadige angrep på demokratiet, heter det i uttalelsen som er gjengitt i en rekke medier, deriblant The Guardian og USA Today.
Reuters siterer Director of National Intelligence Dan Coats, som gjentar etter uttalelsene fra Trump at russerne blander seg inn i amerikansk politikk. Trump har selv utnevnt Coats.
«Vi har vært klare på vår vurdering av russisk innblanding i valget i 2016 og deres pågående og omfattende forsøk på å undergrave vårt demokrati, og vi vil fortsette å levere uhildet og objektiv etterretning til støtte for vår nasjonale sikkerhet.»
– En av de mest skammelige forestillingene
Kommentator Ed Luce i Financial Times skriver at Trump på fem dager har gjennomført et «diplomatisk blodbad»:
«Fremtiden til den vestlige alliansen er det nå alvorlig tvil om. Det har herr Trump sørget for».
Den republikanske senatoren John McCain har i etterkant uttalt at Trump leverte en av de mest skammelige forestillingene av en amerikansk president.
– Skadene påført av Trumps naivitet, egoisme, falsk likeverdighet og sympati for autokrater er vanskelig å beregne, sier McCain i en uttalelse.
Den republikanske senatoren Bob Corker reagerte også kraftig. Han sier at Trump fikk USA til å se ut som en svak motstander («pushover»), og at Putin mest sannsynlig spiste kaviar på flyet hjem.
- Jeg ble veldig skuffet og trist av den likeverdigheten han ga uttrykk for mellom dem (amerikansk etteretning) og hva Putin sa, sa Corker ifølge CNN.
Republikanske Ben Sasse mener Trumps uttalelser er helt feil.
– USA ønsker et godt forhold til det russiske folk, men Vladimir Putin og hans «gangstere» har ansvaret for Sovjet-aggresjon.
«Konkurrenten» Putin
På forhånd var det snakk om at Vladimir Putin allerede var utropt som «vinner», fordi en amerikansk president for første gang hadde satt seg ned for et bilateralt møte etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014. I forbindelse med sommerens G7-møte, ba Trump også om at russerne ble sluppet inn igjen i samlingsgruppen for verdens ledende industriland, som het G8 da Russland fremdeles var med.
Presidenten hadde også «varmet opp» med å skape overskrifter forut for møtet i Helsingfors.
På besøk i Storbritannia stemplet han EU som fiende, og sa at tidligere utenriksminister Boris Johnson ville blitt en flott statsminister i Storbritannia. Johnson hadde kort tid før gått ut av statsminister Theresa Mays regjering etter uenighet om veien videre for brexit.
Under mandagens pressekonferansen ble Trump også bedt om å utdype tidligere beskrivelser av Vladimir Putin som en «konkurrent».
– Vi er konkurrenter, blant annet innen gass. «Konkurrent» var ment som et kompliment, svarte Trump.(Vilkår)