Hackere fikk en viktig rolle i det amerikanske presidentvalget, der eposter fra demokratisk side ble hacket og spredt på nettet. FBI mener Russland står bak, og at målet var å hjelpe Donald Trump til makten.

Nå har historien gjentatt seg i Frankrike. Fredag ble store mengder hacket materiale fra presidentkandidat Emanuelle Macrons organisasjon lagt ut på nett. Sikkerhetsselskapet Trend Micro har tidligere hevdet at russiske hackere står bak angrepene.

Det som uansett er klart er at krefter på den ytterste høyre fløy i USA har engasjert seg i valgkampen, til støtte for Marine Le Pens kandidatur, skriver New York Times. Og mange har siden fredag spredt materiale som hevdes å være lekket fra hacker-angrepet, for å skade Macron.

På Twitter er det tydelig at folk på den amerikanske høyrefløyen er svært aktive i spredningen. 

Falske dokumenter

Macron-kampanjen har på sin side bekreftet at mye av materialet er ekte, men at det er blandet med falskt materiale som er lagt til for å skade dem.

- Det er anti-globalistenes forsøk på å bli globale. Det er en følelse av å prøve å eksportere revolusjonen, sier Ben Nimmo, i den digitale etterforskningslaben ved tenketanken Atlantic Council til New York Times.

I Frankrike er det forbudt å drive valgkamp de to siste døgnene før valget, så Macron- sidens folk har ingen mulighet til å svare på påstandene som nå fremsettes. Men de rakk å sende ut en melding, minutter før forbudet trådte i kraft fredag.

- Denne innblandingen i siste time av den offisielle valgkampen er et klart et forsøk på å destabilisere demokratiet, slik vi har sett i USA under den siste presidentvalgkampen, skrev de.

Russland?

Blant sporene som peker mot Russland er data som viser at dokumenter er modifisert med russiske versjoner av Microsofts Excel og på datamaskiner med russisk språk. Eksperter sier dette kan være spor etter hackerne eller bevisst villedende spor. Russland har nektet for innblanding, både i USA og Frankrike. 

I oppkjøringen til valget har det pågått flere anti-Macron-kampanjer der amerikanere og andre engelskspråklige Twitter-brukere har bombardert franske Twitter-hashtager med anti- Macron-budskap, skriver New York Times.

Etter at det hackede materialet ble lagt ut har virksomheten tatt seg opp, og mye av aktiviteten stammer fra USA. Rundt halvparten av meldingene i sosiale medier knyttet til lekkasjen er skrevet på engelsk, ifølge dataanalyseverktøyet Trendsmap. Og de 25 mest populære Twitter-meldingene delt med hashtagen #MacronLeaks er skrevet på engelsk, ifølge Nimmo i Atlantic Council.

Mange av kontoene som sender meldingene videre er dessuten automatiserte roboter.

Sabotasje mot norsk valg? 

Nå frykter mange at slike hendelser også vil prege andre valg, som i Storbritannia og Tyskland. Norge skal også ha stortingsvalg til høsten.

- Feilinformasjon blir i økende grad brukt for å oppnå politiske mål. Teknologi hjelper til med å forsterke meldingene gjennom falske nyhetssteder i sosiale medier, sier Janis Sarts, direktør i Natos Strategic Communications Center of Excellence, en tenketank i Riga, Latvia til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.