Ny Start-avtalen trådte i kraft i 2011 og utløper i februar 2021. Avtalen er den siste store avtalen om nedrusting av atomvåpen mellom landene.

– Vi er faktisk villige til å utvide Ny Start-avtalen for en tidsperiode forutsatt at de til gjengjeld går med på en begrensning, å fryse sitt atomvåpenarsenal, sier USAs forhandler Marshall Billingslea.

– Vi oppfatter at det er en prinsipiell enighet på aller høyeste nivå mellom våre to regjeringer, sier han videre.

Billingslea avbrøt en tur til Asia forrige uke for å møte sin russiske motpart i forhandlingene, viseutenriksminister Sergej Rjabkov, i Helsingfors etter antydninger om muligheter for kompromiss.

USA vil ha med Kina

Russland må fortsatt gi en siste godkjennelse av avtalen, men Moskva må vise en politisk vilje til å gjennomføre, sier Billingslea.

USA har hatt som mål å inkludere Kina i nedrustningsavtalen. Kina har et atomprogram i rask vekst, men som fortsatt er betydelig mindre enn USA og Russland, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Alt vi blir enige om med Russland må være i et format og innenfor et rammeverk som tillater oss å utvide ordningen til å omfatte kineserne når de om sider kommer til forhandlingsbordet, sier Billingslea.

Russland avviser

Men Russland avviser det amerikanske kravet om midlertidig frysing av det russiske atomvåpenarsenalet.

– Det er et uakseptabelt forslag, sier Rjabkov.

– Hvis amerikanerne er enig i dokumentene som vi har overlevert dem, kunne en avtale ha blitt inngått allerede i morgen, sier Rjabkov videre.

– Men med så mye uenighet, kan jeg ikke se for meg på hvilket grunnlag våre kolleger i Washington fremlegger slike teorier, la han til overfor det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.