–Disse diskusjonene har vært et første steg mot å forsterke relasjonene og etablere et akseptabelt nivå av tillit, sa Putin, etter det forsinkede møtet var ferdig i Helsinki mandag ettermiddag.

Opptakten ble mer dramatisk enn ventet, da en person ble vist ut fra møtet etter å ha tatt med seg et håndskrevet skilt om atomnedrustning.

Selve innholdet ble også høyinteressant. Mange var spente på hvordan den såkalte Mueller-etterforskningen i USA skulle prege det første bilaterale møtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin, som tar for seg påstander om russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016.

Tidligere i måneden vedtok en storjury, på Muellers anmodning, å tiltale 12 agenter fra russisk militæretterretning for blant annet hacking av Demokratene før valget.

Trump benekter sammensvergelse

Russerne har hele tiden nektet for å ha noe med valget å gjøre. Dette gjentok Putin mandag.

–Vi har aldri blandet oss inn i amerikanske interne forhold, sier Putin, som sier at de skal «undersøke saken» rundt de 12 pågrepne personene.

Trump sa at hans valgseier ikke skyldes noen «sammensvergelse».

– Vi hadde en glimrende valgkamp, og det var derfor vi vant, sier Trump.

Putin ble også spurt om hvorvidt han ønsket at Trump skulle vinne.

– Ja, det ville jeg. Trump snakket om å forbedre det russisk-amerikanske forholdet, svarte Putin.

Vekker reaksjoner

Trumps reaksjoner rundt den påståtte valgfuskingen skapte umiddelbare reaksjoner. Flere har tatt avstand fra at presidenten ikke tar til motmæle mot Putin når 12 russere er tiltalt i USA.

På spørsmål om han tror på Russland eller hans egne interretningstjenester, svarte han at han hadde "tillit til begge parter".

Nancy Pelosi, leder for Demokratene i Representantenes hus, spør retorisk hva Russland har av krenkende materiale på Trump, noe også Putin ble spurt om. Da svarte han at han kort at han "hadde hørt ryktene".

Uenige om Krim

Det var knyttet stor spenning til hva de to presidentene ville si etter møtet i den finske hovedstaden. På forhånd var det snakk om at Vladimir Putin allerede var utropt som «vinner», fordi en amerikansk president for første gang hadde satt seg ned for et bilateralt møte etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014.

I forbindelse med sommerens G7-møte, ba Trump også om at russerne ble sluppet inn igjen i samlingsgruppen for verdens ledende industriland, som het G8 før Russland fremdeles var med.

Til tross for anklagene om å være «i lomma» på Putin, var Ukraina-spørsmålet trolig det som trigget den største uenigheten på pressekonferansen.

–USA har uttrykket sin mening om annekteringen av Krim. De mener det var ulovlig, og vi er uenige. Vi hadde også en folkeavstemning i tråd med FNs regelverk, sa Putin.

Trump virket dog ivrig på å fremheve at det bilaterale forholdet er på rett vei, selv om det var på det «verste nivået noensinne» før møtet startet.

Fra russisk presse ble Trump spurt om å utdype sine beskrivelser av Putin under Nato-toppmøtet. På spørsmål om han anså Putin som en venn, svarte Trump at den russiske kollegaen var en konkurrent.

– Han er en konkurrent, blant annet i olje- og gassmarkedet. Konkurrent var ment som et kompliment, sa Trump.(Vilkår)

KrFU-lederen til Knut Arild Hareide: – Prioriter!
Se videohilsenen fra leder av ungdomspartiet til KrF-leder Knut Arild Hareide.
00:36
Publisert: