– Den økonomiske smerten begynte ikke da vi innførte sanksjonene mot to personer 1. august i år, sier talsperson Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet. Da iverksatte USA sanksjoner mot to tyrkiske ministre.

Tyrkia svarte med sanksjoner mot flere amerikanske ministre, og fredag svarte USA med å doble tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til det kraftigste kursfallet på tyrkiske lira siden 2001.

Nauert hevder hun har økonomer med seg i påstanden om at «det som skjer i Tyrkia stikker langt dypere enn USA» og den nye linjen USA har lagt seg på.

Krever løslatelse

Tirsdag tok Nauert og talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, opp temaet rundt den snart to år lange fengslingen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er tiltalt for å ha hatt kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen. Brunson ble nylig overført til husarrest, og saken mot ham skal etter planen innledes 12. oktober.

Sanders sier at Trump er frustrert over at Brunson og andre amerikanske statsborgere i Tyrkia ennå ikke er løslatt.

– Vi kommer til å fortsette å kreve at Tyrkia gjør det som er rett og løslater disse personene, sier Sanders.

Boikott

Tidligere samme dag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet vil boikotte amerikansk elektronikk som følge av den diplomatiske feiden med USA.

– Vi vil boikotte amerikansk forbrukerelektronikk. Hvis USA har Iphone, så finnes det alltid Samsung, sa Erdogan i en TV-tale.

Mens Iphone fra Apple er et amerikansk merke, er Samsung sørkoreansk.

I en kommentar til dette sier Sanders at USA ikke har noen politiske kunngjøringer relatert til Erdogans uttalelser. Hun legger til at sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde møte med Tyrkias ambassadør Serdar Kilic mandag, der Bolton brakte USAs interesser på banen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: