Ingen har sett noe til den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi siden han gikk inn i landets konsulat i Istanbul 2. oktober. Etter 18 dagers taushet, ble journalisten bekreftet død i helgen.
Først uttalte saudiarabiske myndigheter lørdag morgen norsk tid at journalisten døde etter at en diskusjon hadde utartet til en slåsskamp inne på konsulatet.
Søndag ga en saudiarabisk tjenestemann en ny versjon overfor Reuters. Her skal en gruppe på 15 personer truet med å kidnappe den regimekritiske journalisten, hvorpå Khashoggi ble drept da han gjorde motstand. En person skal deretter ha iført seg journalistens klær for å få det til å se ut som han forlot bygningen. Denne versjonen kommer dog ikke fra offisielt hold.
18 saudiarabere er pågrepet i forbindelse med saken. To av kronprins Mohammed bin Salmans rådgivere, samt tre etterretningsagenter, har fått sparken, ifølge saudiarabiske myndigheter.
Saken har vært spesielt krevende for deres allierte i USA. President Donald Trump, har blant annet fryktet at våpensalget med kongedømme vil bli rammet. I fjor inngikk USA og Saudi-Arabia en våpenavtale verdt 930 milliarder kroner.
Ber om etterforskning
Under et valgkampbesøk i helgen, sa likevel Trump at han ikke var fornøyd med svarene Saudi-Arabia har gitt. Søndag ettermiddag var det blant annet fortsatt uklart hvor liket av journalisten befant seg.
– Nei, jeg er ikke fornøyd før vi har alle svar, sa Trump.
Representanter fra tyrkiske myndigheter sa til nevnte nyhetsbyrå at de satser på å skaffe svar på hvor Khashoggi befinner seg ut ifra DNA-materiale, en prosess som de ikke trenger Saudi-Arabias godkjennelse til å jobbe med.
EU, Amnesty International og en rekke andre aktører har reagert kraftig på Saudi-Arabias oppførsel. Lørdag sa også Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at saken var uakseptabel.
– Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, skrev Søreide i en epost til DN.
Hun svarte ikke på spørsmål om hva slags konsekvenser saken bør få for landet, eller om Norge vil foreta seg noe.
Ripe i pr-lakken
Sverre Lodgaard, seniorforsker i Nupi, kjente den drepte journalisten. Han tviler på at saken kommer til å få store praktiske konsekvenser for Saudi-Arabia, i alle fall ikke fra amerikansk hold.
– Saudi-Arabia er svært viktig i Trumps Midtøsten-strategi, som først og fremst går ut på å tvinge frem et regimeskifte i Iran, sier Lodgaard til NTB.
Foreløpig har USA reagert med å bidra ytterligere til at den kommende næringslivskonferansen Future Investment Initiative i Riyadh blir stadig mindre topptungt. En rekke store selskaper har trukket seg fra konferansen, som er kalt regionens svar på Word Economic Forum-treffet i Davos.
Torsdag avlyste også USAs finansminister Steven Mnuchin. Frem til da hadde statsråden avvist at han kom til å droppe turen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.