Sjefredaktør og administrerende direktør Fred Ryan kaller Saudi-Arabias forklaring om hvordan avisens skribent døde for en løgn og sier at regimet presenterer en dekkhistorie.

Saudi-Arabia hevdet natt til lørdag at Khashoggi døde under en slåsskamp på konsulatet i Istanbul, 18 dager etter at han forsvant. Deres forklaring står i strid med tyrkiske etterforskeres, som mener å ha bevis for at journalisten ble drept på brutalt vis og deretter partert.

– Saudi-Arabia har skamløst kommet med løgn etter løgn i nesten tre uker etter at Jamal Khashoggi forsvant på konsulatet deres i Istanbul. Uten noen bevis, i motsetning til andre tilgjengelige bevis, forventer de at verden skal tro at Jamal døde i en slåsskamp etter en diskusjon. Dette er ikke en forklaring, dette er en dekkhistorie, sier Ryan.

Krever granskning

Han sier at USAs president Donald Trump, Kongressen og verdens statsledere krever bevis for Saudi-Arabias historie.

– Saudi-Arabia kan ikke få lov til å fabrikkere en historie som skal redde skinnet deres for en grusomhet som er blitt beordret fra høyeste nivå i regjeringen, mener Ryan.

En rekke land krevde lørdag full granskning av Khashoggi-saken. Blant annet har menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty etterlyst journalistens lik. Tyrkia har på sin side sagt at de skal avsløre sannheten om hvordan den regimekritiske skribenten ble drept.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem tok til orde i helgen.

– Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, skrev Søreide i en epost til DN lørdag.

Masseflukt fra konferanse

Neste uke skal Riyadh holde næringslivskonferansen Future Investment Initiative, også kalt «Davos in the desert». Det ellers topptunge oppmøtet er blitt kraftig redusert under Khashoggi-saken. Søndag var New Zealands handelsminister David Parker den siste i rekken av gjester som trakk seg.

Verre for vertskapet var det trolig at USAs finansminister Steven Mnuchin også har valgt å trekke seg. Mnuchin har frem til denne uken avvist at han kom til å avlyse.

En rekke firmaer, deriblant Uber, Financial Times og Ford, har også trukket sin støtte til konferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Truer med å stenge grensen til Mexico
Trump: —Et stormangrep av migranter
00:57
Publisert: