General John F. Kelly skal skape orden i rekkene i Det hvite hus. Det er ventet at den nye stabssjefen begynner i jobben mandag. USAs president Donald Trump sier at hans gamle stabssjef Reince Priebus er en «god mann», men kaller Kelly for en stjerne. 

Siden Trump ble amerikansk president, har presidentperioden vært preget av interne krangler, skandaler og lekkasjer. Nylig truet kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci med å sparke samtlige ansatte i kommunikasjonsstaben i Det hvite hus på grunn av de mange lekkasjene, og Kelly tar over jobben som stabssjef etter en bitter konflikt mellom Priebus og Scaramucci. 

I et intervju med The New Yorker langet Scaramucci nylig ut mot både Priebus og Steve Bannon, en annen av Trumps seniorrådgivere. Pressesekretær Sean Spicer trakk seg også som en følge av ansettelsen til Scaramucci. 

Har reagert

Kelly kommer fra jobben som sikkerhetsminister, og før det general med fire stjerner.

Politico skriver at Kelly privat har reagert på kaoset i Det hvite hus i flere måneder. Han skal blant annet planlegge å begrense tilgangen til presidenten og ha et tydeligere hierarki i staben for å stoppe det, forteller kilder nære Kelly til Politico. 

– Han har liten toleranse for kaos og folk som ikke følger ordre, sier Leon Panetta til Politico om Kelly. Panetta har tidligere vært stabssjef for tidligere president Bill Clinton. Han tror det er avgjørende at Kelly tør å ta et oppgjør med Trump når det trengs. 

– Han må være villig til å se presidenten i øynene og fortelle ham når han tar feil. Han kan ikke bare være en ja-mann, sier han. 

The Washington Post skriver at Trump har tilbudt Kelly jobben en rekke ganger tidligere, men generalen har sagt nei.

Kildene til Politico tror at det også venter en del tøffe utfordringer for Kelly. En av dem er hans manglende erfaring opp mot Kongressen, som Trump har slitt med å kontrollere. Det skjedde senest da republikanernes helsereform igjen ble stoppet av deres egne senatorer på fredag.

Ikke alltid enige

Det tok ikke lang tid før stabssjef Reince Priebus forsvant fra Det hvite hus etter ansettelsen av Anthony Scaramucci. Nyheten om at Priebus forsvinner fra jobben kom på fredag kveld. 

På den første pressekonferansen til Scaramucci, sa han at de to hadde et forhold som brødre. En uke senere sa han at forholdet var som de bibelske figurene Kain og Abel. Priebus har i ettertid fortalt at han er fornøyd med valget av etterfølger. 

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre person enn general John Kelly til å etterfølge meg, sier Priebus i en uttalelse, ifølge The Hill.

Også Trump er svært fornøyd. Han har kalt Kelly en stor amerikaner og en stjerne i administrasjonen så langt. The New York Times skriver at Kelly blant annet har imponert Trump gjennom sitt arbeid med immigrasjonspolitikk. Kelly har hardnakket støttet det kontroversielle innreiseforbudet til Trump. 

Kelly og Trump har imidlertid ikke alltid spilt på lag. Blant annet har den tidligere generalen vært skeptisk til å bygge Trumps signaturmur ved grensen til Mexico, og vært svært klar på at Russland er en alvorlig trussel mot USA. Presidenten har på den annen side fått mye kritikk for å ikke være villig til å ta et oppgjør med Russland og Vladimir Putin. 

«De burde holde kjeft»

Kelly har ikke vært lenge i politikken, men har allerede gjort seg bemerket med flere skarpe kommentarer. Et av de første tilfellene var i mai da han og president Trump møtte Kystvakten. Da Kelly ga Trump et sverd, sa han følgende: 

– Bruk dette på pressen.

Trump er kjent for sine mange angrep på en rekke forskjellige amerikanske medier. 

En måned før holdt Kelly en tale ved George Washington University, hvor han langet ut mot kritikere i Kongressen. Han reagerte på at kongressmedlemmer kritiserte hans departement, og mente at de kunne endre lovene om de ikke var fornøyde. 

– Om de ikke klarer å endre lovene burde de holde kjeft og støtte mennene og kvinnene på frontlinjene, sa Kelly, ifølge The New York Times. 

Avisen skriver at president Trump og andre i administrasjonen liker tonen til Kelly, og trekker frem de to eksemplene. Ifølge The Washington Post er Kelly beundret av både presidentenes familiemedlemmer og innerste sirkel. 

– Hele administrasjonen elsker ham, og ingen andre er sammenlignbare, sier pressesekretær Sarah Huckabee Sanders i en uttalelse, ifølge avisen. (Vilkår)

Kygo på premieren for «Stole the show»
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: