Mohammed Saeed Alshamrani var medlem av det saudiarabiske flyvåpenet og var i USA for opplæring. Han ble selv skutt og drept etter at han åpnet ild på den militære flybasen i Pensacola i Florida i desember i fjor.

Etterforskerne ønsker å få tilgang til informasjonen han hadde lagret på sine private Iphoner.

Kritiserer Apple

De to beslaglagte telefonene er passordbeskyttet, og deler av innholdet er kryptert. Politiet har ikke klart å knekke koden.

– Vi har bedt Apple om hjelp til å åpne Iphonen til gjerningsmannen. Så langt har ikke Apple gitt oss vesentlig hjelp, sa justisminister William Barr på en pressekonferanse.

Den føderale politimyndigheten FBI, som leder etterforskningen, har fått godkjent ransakelsesordre fra en domstol. FBI sendte et brev til Apples juridiske direktør i forrige uke hvor de ba om bistand til å åpne Iphonen.

– Denne situasjonen viser hvorfor det er avgjørende at etterforskere får tilgang til digitale bevis når de har fått en rettsordre, sa Barr.

Den mistenkte bak skytingen, som karakteriseres som en terroristhandling, forsøkte å ødelegge den ene telefonen ved å skyte den. Den ble delvis ødelagt. FBI ønsker å finne ut om han hadde kontakt med andre og om han var en del av et nettverk.

Det amerikanske forsvaret har fjernet 21 saudiarabiske studenter som hadde opplæring ved amerikanske militære baser. Ifølge Barr er det ikke funnet forbindelser mellom disse og Mohammed Saeed Alshamrani, som ble skutt og drept av amerikansk politi.

– Vi ønsker ikke en verden hvor vi må bruke måneder eller år med en anstrengende innsats når liv står på spill. Vi bør kunne få tilgang når vi har en rettsordre som slår fast at det er en kriminell aktivitet som pågår, sa Barr.

Krypterte Iphone-modeller

Apple avviser Barrs påstand om at de ikke har samarbeidet med FBI. I en uttalelse sier Apple at de delte informasjon med FBI i timene etter skytingen fant sted, blant annet sikkerhetskopier som var lagret på Apples Icloud-tjeneste, kontoinformasjon og transaksjonsdata.

Informasjon som lastes opp i nettskyen ligger lagret på Apples egne dataservere, hvor de har mulighet til å hente ut informasjon når det foreligger en rettsordre. Det er teknisk umulig å få tilgang til informasjon som ligger fysisk lagret på en Iphone.

Meldinger som er krypterte, blant annet lynmeldingsappene Signal, Telegram, Facebook Messenger og Whatsapp, er det ikke mulig å åpne via sikkerhetskopier.

FBI og det amerikanske justisdepartementet mener Apple enkelt kan foreta endringer i operativsystemer Ios, som benyttes på Iphone og Ipad, og på den måten gi tilgang når det foreligger en rettsordre. Apple sier at det ikke er ønskelig å ha en «bakdør» til Iphone.

«Vi har alltid ment det ikke bare vil være en bakdør for «the good guys». Bakdører kan også utnyttes av dem som truer vår nasjonale sikkerhet og datasikkerheten til våre kunder», skriver Apple til Input Magazine.

Vi har alltid ment det ikke bare vil være en bakdør for «the good guys». Bakdører kan også utnyttes av dem som truer vår nasjonale sikkerhet og datasikkerheten til våre kunder
Apple

I 2016 forsøkte FBI å få Apple til å låse opp Iphonen som tilhørte en massedrapsmann som tok livet av 14 mennesker. FBI fikk hjelp av hackere og et sikkerhetsselskap til å åpne telefonen, noe som kostet FBI flere millioner kroner.

Apple har stengt denne muligheten i nye oppdateringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.