USAs FN-ambassadør Nikki Haley har beskrevet resolusjonsteksten som ensidig og varslet på forhånd at hun ville legge ned veto.

Kuwait sto bak forslaget i Sikkerhetsrådet om å be FNs generalsekretær om å presentere tiltak som kunne sikre «internasjonal beskyttelse» for palestinere. Kina, Frankrike og Russland var blant ti land som stemte for resolusjonen, som ville ha krevd at den israelske hæren stanset bruken av «overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig makt».

Et resolusjonsutkast må ha støtte fra 9 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer for å bli vedtatt. I tillegg må de fem faste medlemmene avstå fra å bruke veto.

Ubevæpnede demonstranter

De siste to månedene er 123 palestinere drept på Gazastripen, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som ble skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av et tungt bevoktet grensegjerde.

Mange av ofrene ble truffet på flere hundre meters hold, og flere av dem har vært mindreårige.

Ingen israelere er drept.

Israel, som har møtt kraftig internasjonal kritikk for å ha åpnet ild mot demonstrantene, forsvarer skytingen med behovet for å beskytte sivile israelere.

Hamas fikk skylden

USA sendte fredag rundt et separat resolusjonsutkast til Sikkerhetsrådets medlemmer, der Hamas fikk skylden for den siste opptrappingen av volden på Gazastripen.

Haley reagerte kraftig på at Kuwaits utkast ikke nevnte Hamas, den militanten islamistbevegelsen som styrer Gazastripen, og kalte forslaget «moralsk bankerott».

USAs resolusjonsforslag inneholder ingen henvisning til israelsk maktbruk eller beskyttelse av palestinere, men krever i stedet at Hamas og andre palestinske militser må «stanse all voldelig aktivitet og provoserende handlinger» på Gazastripen.(Vilkår)

Lærte å kjøre bil i en Land Rover
Avtroppende Equinor-direktør John Knight viser frem Land Roveren sin fra 1948. Bilen ble først laget med aluminium og maling tiltenkt Spitfire–fly.
01:00
Publisert: