Etter å ha brukt mye tid på fanesaker som innvandring, grensemuren mot Mexico, og en ny helsereform, øyner USAs president Donald Trump gjennomslag for en skattereform.

Republikanernes flertallsleder Paul Ryan kaller det nylig fremlagte forslaget til skattereform for et «løft for amerikanere i mellomsjiktet», og mener en vanlig familie på fire personer vil spare over 1100 dollar – i underkant av 10.000 kroner. Barnefradraget er blant ytelsene som høynes.

Advarer

Mange har likevel utropt næringslivet og de rikeste som foreløpige vinnerne. Blant dem er Johnny Jakobsen, Nordeas sjefanalytiker for USA ved konsernets København-kontor.

– Republikanerne kaller dette en «middelklassereform», men balansen mellom kutt i skatt og kutt i fradrag gjør at utslaget vil variere mellom familiene. Amerikanere som må ta opp store lån for å kjøpe bolig i dyre områder som New York og San Francisco, risikerer økte skatteutgifter, sier Jakobsen til DN.

Forslaget skal etter planen behandles av Representantenes hus og Senatet før jul. Jacobsen mener reformen, anslått å koste landet 1500 milliarder dollar, kan bli dyr.

– Det lover ikke spesielt godt for statsgjelden, som allerede utgjør en høyere andel av bnp enn noen gang etter annen verdenskrig. Reformen kan svekke den økonomiske veksten på lang sikt, sier han.

Historisk kutt i selskapsskatten

Et av de største kuttene kommer i selskapsskatten, der endringen fra 35 til 20 prosent utgjør den største engangsreduksjonen av denne skatteordningen noensinne, ifølge Washington Post.

Avisen skriver at de 35 prosent fattigste amerikanerne ikke vil få fordeler av reformen.

I tillegg er skatteordningen AMT, en alternativ minimumsskatt rettet mot de rikeste, foreslått avskaffet. Ordningen har eksistert i ulike former siden 1969, og har vært ønsket fjernet av Trump.

Også avgiften som påløper ved overføringer av eiendommer fra en generasjon til en annen, er foreslått fjernet fra 2024. I mellomtiden skal verdien av eiendommene som rammes av denne skatten dobles. I dag ligger den på over fem millioner dollar. Samtidig kuttes rentefradraget ved boligkjøp over 500.000 dollar.

Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, mener reformen «raner middelklassen». Selv brukte presidenten sin Twitter-konto, som for øvrig ble stengt i elleve minutter torsdag kveld, til å fyre opp stemningen.

«Strålende fremleggelse i dag. Lobbyistene vil storme Capitol Hill, men republikanerne vil gjøre det som er best for Amerika!», skrev presidenten.(Vilkår)

Her varmes hele huset opp av bitcoin-produksjon
Nå skal prototypen testes – i Sibir.
00:50
Publisert: