Republikanske kongressmedlemmer vil tilby amerikanske selskaper en måte å kutte skatteregningen på som beskrives som «uten sidestykke» i amerikansk historie.

Men selskapene som selv kunne nytt best av en slik skatteordning sier «nei takk». De vil heller ha et kutt i den ordinære skattesatsen for alle selskaper.

En lobbygruppe for selskaper som blant annet tele- og it-selskapene AT&T, Verizon Communications og Intel – som alle var blant selskapene som brukte mest penger på nytt utstyr og lokaler de siste 12 månedene – mener et kraftig kutt i den nåværende selskapsskatten på 35 prosent er den beste måten å få til økonomisk vekst på.

– Å gjøre USA storartet igjen starter med skattesatsen – ideelt sett langt ned på 20-tallet. Enhver annen skattebeslutning vil være underordnet hva skattesatsen er, sier James Pinkerton, nestleder i Rate Coalition, som har flere titall bedriftsmedlemmer.

Noen økonomer er uenige. De mener at umiddelbar kostnadsføring – altså at selskaper kan føre kostnader ved investeringer umiddelbart fremfor å avskrive dem over flere år – vil gi selskapene incentiver til å investere, noe som vil gi mer vekst enn et enkelt skattekutt.

Trump heller mot skattekutt

Ledere i det republikanske partiet har lagt grunnlaget for å få en skattereform gjennom Senatet med støtte fra demokratene.

President Donald J. Trump har satt et mål om tre prosent økonomisk vekst i året. Han er lunken til ideen om umiddelbar kostnadsføring og mer ivrig etter å innføre en lavest mulig skatteprosent.

Det, kombinert med likegyldighet fra næringslivet, kan redusere sjansene for at forslaget som nå ligger bordet når gjennom.

– Vi mener avskrivningsregler ikke bør prioriteres fremfor skattesatsene. Skattesatsene er viktigere for å faktisk å få økonomien til å vokse, sa juridisk direktør Marc Short i Det hvite hus tirsdag.

Etter et skattemøte med republikanerne i Representantenes hus onsdag sa den republikanske kongressmannen Mark Meadows at «det høres ut som om de ikke kommer til å gå for full og umiddelbar kostnadsføring».

«Bonusavskrivning»

Speaker Paul Ryan i Representantenes hus og Kevin Brady – som fører lovforslaget i pennen – har vært forkjemperne for umiddelbar kostnadsføring. De oppfordret i juni til å innføre full og umiddelbar avskrivning for kapitalutgifter.

I dag kan selskaper umiddelbart trekke fra halvparten av enkelte kapitalutgifter under en midlertidig ordning som kalles «bonusavskrivning».

Ordningen, som opprinnelig ble ansett som en måte å dempe effektene av finanskrisen, skal etter planen fases ut i løpet av de neste årene.

Men republikanerne som nå jobber med lovforslaget kan velge å gjøre ordningen permanent, ifølge Ray Beeman ved revisjonsselskapet EY i Washington.

Å beholde dagens ordning med «bonusavskrivning» vil være langt mindre dyrt enn å tillate fullstendig umiddelbar kostnadsføring. Ifølge komiteen for et ansvarlig føderalt budsjett vil forskjellen utgjøre 2000 milliarder kroner i løpet av en tiårsperiode.

Motstanderne av umiddelbar kostnadsføring vil at disse besparelsene heller skal gå til å kutte selskapsskatten.

Har allerede lav skatt

Men det er argumenter for at det å kutte selskapsskatten til midten av 20-tallet ikke vil gi særlig effekt på den økonomiske veksten: Mange selskaper har allerede et slikt effektivt skattenivå, fordi de benytter seg av ulike – lovlige – skattetilpasninger for å redusere inntektsskatten de faktisk betaler.

– Å kutte satsen til 20 eller 25 prosent vil ikke gi et stort skattekutt for mange multinasjonale selskaper som er basert i USA, sier Mark Mazur, som tidligere hadde en toppjobb i finansdepartementet og nå er sjef for den partiuavhengige tenketanken Urban-Brookings Tax Policy Center.

Mer enn 250 av de største selskapene i USA hadde en effektiv skattesats på 21,2 prosent i perioden 2008 til 2015, viser en fersk rapport.

– Står i veien for vekst

Milliardærbrødrene Charles og David Koch presser på for en lavest mulig selskapsskatt. Å gi full gass på umiddelbar kostnadsføring «står i veien for skattekutt som vil være en mer pålitelig måte å stimulere vekst på», sier Philip Ellender som er kommunikasjonsdirektør i Koch Industries.

Verizon-talsmann Bob Varettoni sier også at han har mest tro på å kutte i selskapsskatten, men selskaper ønsker likevel å gjøre dagens ordning med «bonusavskrivning» permanent.

Å få en lavest mulig selskapsskatt har bred tilslutning blant bedriftenes interesseorganisasjoner. The Business Roundtable, som er en forening for toppsjefer, sier deres fremste prioritet for den nye skattereformen er konkurransedyktige skattesatser og et moderne, internasjonalt skattesystem.

Tilhengerne av umiddelbar kostnadsføring har knyttet dette opp mot et annet forslag, nemlig å kutte skattefradragene for rentekostnader på lån. Trump og hans rådgivere har imidlertid signalisert at de ønsker å beholde rentefradragene.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)

Juncker med ny visjon for EU
Nå kan det bli europeisk presidentvalg. Les Kjetil Wiedswangs kommentar i lenken under
00:33
Publisert: