Det er påvist 735 smittetilfeller i tilknytning til Smithfield Foods' megaslakteri i Sioux Falls i præriestaten Sør-Dakota i Midtvesten. En delstat kjent fra westernromaner og for å ha mange etterkommere av immigranter fra Norge og Skandinavia.

Søndag 12. april kunngjorde fabrikken at den skulle stenge. Det var da gått over en uke siden en av deres ansatte, 64-årige August Rodríguez, døde av viruset, etter å ha vært innlagt på sykehus. Rodríguez skal ha vært på jobb, med symptomer, i forkant av innleggelsen.

– Jeg mistet ham på grunn av det forferdelige stedet, sier enken Angelita Rodríguez til lokalavisen Sioux Falls Argus Leader.

Hun mener selskapet satte penger foran de ansattes sikkerhet.

600 av de 3700 ansatte ved fabrikken, samt 135 personer med tilknytning til den, har ifølge Forbes fått påvist smitte.

Slakteriet på prærien er dermed det enkeltstedet – eller «hotspot» som amerikanerne kaller det – med flest smittede, flere enn hangarskipet U.S.S. Theodore Roosevelt og Cook County Jail i Chicago.

Nesten 40 prosent av de påviste smittetilfellene i Sør-Dakota er knyttet direkte til kjøttfabrikken.

President Donald Trump og Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem på et valgmøte i Sioux Falls ved en tidligere anledning.
President Donald Trump og Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem på et valgmøte i Sioux Falls ved en tidligere anledning. (Foto: Susan Walsh/AP/NTB Scanpix)

Nekter å lukke ned

Storbyer som New York, Chicago, Detroit, Philadelphia, Los Angeles og New Orleans har lenge vært hardest rammet av koronaviruset. Men det kommer nå stadige meldinger om smitteutbrudd på mindre steder.

De aller fleste amerikanske delstatene har for lengst innført strenge begrensninger for næringslivet og befolkningen, med stengte forretninger og arbeidsplasser og pålegg om å holde seg hjemme. Den republikanske guvernøren Kristi Noem og en liten håndfull andre i Midtvesten har imidlertid valgt å holde det aller meste åpent.

Noem stritter imot stening, og hun fremholder at amerikanerne er i ferd med å gi fra seg friheten, i bytte mot en liten flik av sikkerhet. Hun er her på linje med president Donald Trump som presser på for å åpne økonomien opp igjen så snart som mulig. Dette på tross av at helsemyndighetene i Sør-Dakota opplyser at delstaten er helt i begynnelsen av smittekurven, i motsetning til andre delstater, som kan være over det verste.

Svin for Kina

Smithfield Foods er lite villig til å stenge slakterier og kjøttpakkingsanlegg rundt om i USA. Det amerikanske mattilsynet FDA friskmeldte også matvareindustrien sist måned ved å slå fast at produksjon og pakking av mat ikke utgjør noen fare for spredning av koronasmitte.

– Det riktige for amerikanerne er at vi driver disse anleggene, sier toppsjef Kenneth Sullivan i Smithfield Foods til The Wall Street Journal.

Smithfield ble i 2013 kjøpt opp av det kinesiske selskapet Shuanghui Group, nå WH Group, som er det største kjøttvareselskapet i Kina. Det var særlig tilgangen til eksport av svinekjøtt til Kina som fristet det kinesiske selskapet.

Smithfield er blant annet USAs største produsent av svinekjøtt, og selskapet har rundt 50.000 ansatte ved kjøttbehandlingsanlegg rundt om i landet.

Anlegget i Sør-Dakota står alene for nesten fem prosent av USA totale produksjon av svinekjøtt.

I tillegg til anlegget i Sør-Dakota har selskapet måttet stenge anlegg i Pennsylvania, Missouri og Wisconsin på grunn av koronasmitte blant ansatte.

Selv om det kan bli mangel på enkelte varemerker for bacon og skinke. Men det ikke noen umiddelbar fare for kjøttmangel i USA, selv om koronakrisen kan ramme forsyningslinjene for matvarer hvis den vedvarer. Det er bygget opp betydelige kjøle- og fryselagre med særlig svin, spesielt etter at handelskrigen med Kina startet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.