Sørstatene er hardest rammet, først og fremst deler av Texas, Arkansas og Mississippi der en ny stormfront ifølge meteorologene var på vei onsdag.

– Elendigheten folk opplever i dette området, vil ingen ende ta, sier meteorologen Bob Oravec med henvisning til Texas.

Hutrende amerikanere står i kø for å få fylt opp propanbeholderne sine i Houston i Texas.
Hutrende amerikanere står i kø for å få fylt opp propanbeholderne sine i Houston i Texas. (Foto: AP / NTB)

Over 100 millioner amerikanere lever i områder der snøen har lavet ned og gradestokken har krøpet langt under null de siste dagene, og mange av dem er lite vant med sprengkulde og vinterstormer.

Strømkutt

I Austin i Texas viste gradestokken 12 kuldegrader tirsdag, og både der og i flere andre delstater har strømselskapene i perioder måttet kutte forsyningen for å hindre at nettet blir overbelastet.

Vinterværet har til nå kostet over 25 mennesker livet, noen i bilulykker på isete veier og andre som følge av kullosforgiftning etter å ha forsøkt å holde varmen ved hjelp av gasskomfyrer og ovner.

I Houston omkom en hel familie som satt i bilen og lot motoren gå på tomgang inne i garasjen.

Forsinket vaksinering

Mexico er også rammet, og over en tredjedel av landet har i perioder vært uten strøm fordi det har vært vansker med gassleveransen fra Texas.

Vinterværet skaper også problemer for vaksineringen mot covid-19, og ifølge myndighetene må det regnes med forsinkelser i flere områder.

Nærmere 30 millioner amerikanere har hittil testet positivt for koronaviruset, og pandemien har krevd over en halv millioner liv i landet.

President Joe Biden har lovet at alle amerikanere som ønsker det, skal ha fått vaksine innen august.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.