Natt til torsdag offentliggjorde USA, Storbritannia og Australia en ny, omfattende sikkerhetsallianse. Kina ble ikke nevnt ved navn da de tre statslederne bekreftet avtalen som er inngått. Det er ingen tvil om at målet er holde Kina i sjakk i stillehavsregionen.

Kina har lenge krevet suverenitet over nesten hele Sør-Kina-havet, som er en av verdens viktigste skipsfartsruter.

– Vi må være i stand til å møte dagens strategiske situasjon og være forberedt på hvordan det kan utvikle seg i fremtiden. Alle våre nasjoner, og faktisk verden, er avhengig av en fri og åpen Stillehavsregion som vil vare i mange tiår, sa USAs president Joe Biden.

– Avgjørende øyeblikk

Kinas rolle i stillehavsregionen har endret seg på kort tid. Da Scott Morrison ble Australias statsminister for tre år siden insisterte han at det var mulig å opprettholde gode forbindelser med supermaktene USA og Kina.

Kina var blitt var den største og viktigste handelsforbindelsen til Australia, mens USA var den viktigste allierte.

– Australia trenger ikke å velge, sa Morrison i en tale høsten 2018.

De siste 18 månedene har det vært isfront mellom Kina og Australia. Det startet med pandemien da Australia støttet en uavhengig undersøkelse av opphavet til viruset og hvordan det kunne spre seg.

– Dette er virkelig et veiskille og et avgjørende øyeblikk for Australia og hvordan de tenker på sin egen fremtid i stillehavsregionen. Det gjenspeiler store bekymringer i Morrison-regjeringen om en forverring i sikkerhetssituasjonen i regionen, Kinas militære oppbygging og Kinas vilje til å bruke makt for å ivareta egne nasjonale interesser, sier den tidligere australske etterretningsoffiseren Richard Maude, som jobbet som forsker ved tenketanken Asia Society Policy Institute, til New York Times.

– Svært sint og bitte

Som en del av avtalen vil Australia få fornyet marinen med 12 nye atomdrevne ubåter. Frankrike hadde inngått en avtale om å selge konvensjonelle ubåter til Australia. Denne ble overraskende kansellert av Australia ved inngåelsen av den nye alliansen.

– Jeg er svært sint og bitter i dag. Dette er ikke noe allierte foretar seg mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig mye om hva Donald Trump ville ha gjort. Vi ble ikke informert før nyheten sprakk i australske medier like før kunngjøringen. Dette er som å bli dolket i ryggen, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian på torsdag.

Også EU ble holdt utenfor samtalene mellom USA, Storbritannia og Australia. Ifølge australske medier var det Australia som tok initiativet til forhandlingene for seks måneder siden – etter at Joe Biden var innsatt som ny president i USA.

– Vi er skuffet over å ikke bli informert og for heller ikke ha vært en del av forhandlingene, sa EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell på torsdag.

Kina reagerer kraftig på den nye alliansen. Dette gjør at den australske marinen, med topp moderne atomdrevne ubåter, kan patruljere og overvåke områder i hele stillehavsregionen, Indiske hav og Sør-Kina-havet.

– Avtalen vil skade regional fred og stabilitet, føre til et våpenkappløp og skape økt press for internasjonal atomspredning, sa pressetalsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet.

– Perfekt timing

USAs tidligere president Barack Obama lanserte handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) – en stor frihandelssone rundet Stillehavet med respekt for arbeidsrettigheter, miljø og rettferdig handel og investeringer.

Kravene for å bli opptatt skulle bli uspiselige for Kina. Det første Donald Trump gjorde var å melde USA ut av TPP. De 11 gjenværende landene fortsatte med Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).

På torsdag ble regjeringen på New Zealand kontaktet av representanter fra Kina med beskjed om at de vil søke medlemskap.

– Det er svært vanskelig, om ikke umulig, å se hvordan de kan omfavne reglene for statseide selskaper, arbeidsliv, netthandel, fri fly av data – samt omfattende markedsomfang, sier USAs tidligere stedfortredende handelsrepresentant, Wendy Cutler, til New York Times.

Andre eksperter mener at Kinas størrelse, og at USA vil bli fraværende, spiller til deres fordel. CPTPP er verdens tredje største handelsallianse.

– Dette er en perfekt timing gitt hvordan den kinesiske økonomien driver den økonomiske oppgangen. De vil aldri ha så sterke kort igjen. Eller rettere sagt – prisen ved å avslå Kinas medlemskap vil aldri være så høy som den er nå, sier direktør Hosuk Lee-Makiyama ved European Centre for International Political Economy til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.