Pentagon jobber med et forslag om å sende konvensjonelle bakkestyrker inn i Nord-Syria. Tv-kanalen CNN opplyser at hensikten er å intensivere kampen mot terrorgruppen IS (Islamsk Stat). Kanalen viser til lekkasjer fra kilder høyt oppe i det amerikanske forsvarsdepartementet – Pentagon.

President Trump skal ha bedt forsvarsminister James Mattis om en plan for å bekjempe IS innen utgangen av denne måneden. Den endelige beslutningen om å sende inn bakkestyrker er så opp til presidenten.

Nye lekkasjer

Trumps korte presidentperiode har så langt vært preget av lekkasjer av et omfang man knapt har sett før. Blant annet fra etterretningstjenestene, som Trump har vært i åpen konflikt med helt fra starten.

Mens Trump under valgkampen hyllet lekkasjene fra blant annet Hillary Clintons eposter, og til og med åpent oppfordret Russland til hacking av disse, har han i sterke ordelag refset lekkasjer etter at han tiltrådte som president.

Trump har vært mest opptatt av å angripe varslere og påpeke at lekkasjer er ulovlig. Han har også sammenlignet etterretningstjenestene med Nazi-Tyskland, Russland og Kina.

Men mistilliten går også den andre veien. The Wall Street Journal skriver at amerikansk etterretning holder tilbake informasjon fra Trump fordi den er bekymret for lekkasjer og nasjonens sikkerhet.

– Jeg er i hovedsak enig i at etterretningstjenestene lekker sensitiv informasjon, ikke nødvendigvis fordi de ser på Trump-administrasjonen som en risiko i deg selv, men fordi de vurderer enkeltindivider som Flynn som en fare for amerikanske interesser. De håper å skyve disse individene ut av administrasjonen, og Flynn var helt klart øverst på listen, sier den amerikanske professoren Paul Midford ved NTNU.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn måtte trekke seg mandag, blant annet etter å ha løyet om sin kontakt med den russiske ambassaden i USA.

Strategiendring

Under hele borgerkrigen i Syria de siste seks årene har USA og tidligere president Barack Obama nektet å forplikte seg til bakkestyrker. Blant annet basert på erfaringene fra Irak og Afghanistan.

Obama har måttet tåle mye kritikk for tilbakeholdenheten, og for ikke å styrte Assad-regimet en gang for alle.

USA har til nå sendt spesialstyrker kjapt inn og ut på enkelte skarpe oppdrag på bakken i Syria, i tillegg til luftangrep.

Det er fortsatt uklart hva amerikanske styrker eventuelt kan utrette i Nord-Syria. Kurdiske styrker står her helt i front i kampen mot IS. Amerikansk hjelp til kurderne er en het potet i Tyrkia, som ser på kurderne som terrorister også. Trump må derfor finne en måte å berolige Ankara på.

Forholdet mellom USA og Nato-allierte Tyrkia er på et lavmål. USA nekter å utlevere Fethullah Gülen, som tyrkiske myndigheter mener var hjernen bak det mislykkede statskuppet i fjor. Tyrkia og Russland er nå de nye bestevennene i Syria og Midtøsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stoltenberg om samtalene med Trump:–Er enig med ham
Jens Stoltenberg har hatt to telefonsamtaler med USAs president Donald Trump. Ifølge NATOs generalsekretær, har Trump ytret ønske om at medlemslandene må bidra mer til forsvar i budsjettene sine.
01:14
Publisert: