– Jeg vil ikke si hvilken dag vi ble absolutt sikre på at det var bevis for dette. Angrepet skjedde lørdag, og vi vet helt sikkert at det ble brukt kjemiske våpen, sier Heather Nauert, pressetalskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet fredag.

– Vi vet også at Syria er ett av noen få land som har leveringsmekanismer og som har denne typen våpen, sier Nauert på en pressebrifing.

På spørsmål om hun kan bekrefte at USA har bevis for at Assad-regimet sto bak angrepet i Douma, svarer Nauert:

– Ja.

Tidligere på dagen hevdet russiske myndigheter at de hadde bevis for at Storbritannia hadde iscenesatt et kjemisk angrep i Douma. Storbritannia avviser påstanden og sier det er løgn.

OPCW gransker

Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er på plass i Syria og skal lørdag begynne arbeidet med å granske om det ble brukt kjemiske våpen i angrepet mot Douma forrige helg.

OPCW har imidlertid ikke mandat til å si hvem som eventuelt sto bak et slikt angrep, men kan kun legge fram fakta om hva slags type nervegift som er brukt, hvordan det ble spredt og hvor mange som ble drept eller såret.

Nauert sier amerikanske myndigheter ikke lener seg på OPCWs funn men har sine egne kilder.

– Hemmeligstemplet

Hun sier også at hun forstår at det stilles spørsmål om hvorfor USA ikke har offentliggjort informasjon om dette dersom amerikansk etterretning har sikre opplysninger, men forklarer det med at «mye av dette er hemmeligstemplet informasjon».

Minst 40 mennesker ble drept i angrepet. Onsdag opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) at 500 pasienter i det opprørskontrollerte Douma-området hadde symptomer på å ha blitt utsatt for et kjemisk angrep.(Vilkår)

- Det kom som julekvelden på kjerringa!
Investor og Norwegian-aksjonær, Jan Eiler Fleischer råder Bjørn Kjos å selge hvis prisen er høy nok.
01:25
Publisert: