Videoappen TikTok har over 100 millioner registrerte brukere i USA. Ifølge Trump utgjør den en nasjonal sikkerhetsrisiko da den samler inn data om brukerne.

TikToks eierselskap Bytedance var tidlig ute med å bruke avanserte algoritmer for å gjøre det enkelt å lage underholdende videoer.

– Denne datainnsamlingen er en trussel ved at den lar det kinesiske kommunistpartiet få tilgang til amerikaneres personlige informasjon. USA må vise standhaftig handling mot eierne av TikTok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skriver Trump.

«Vil føre til represalier»

Trump forbyr også appen WeChat, som eies av den kinesiske teknologigiganten Tencent. Det innføres forbud for brukere og amerikanske selskaper å overføre penger via appene til de kinesiske eierselskapene.

Appene vil bli fjernet fra nedlastingstjenestene Apple og Google tilbyr.

New York Times karakteriserer forbudet som en «kraftig eskalering» av konflikten med Kina og mener at «dette vil føre til represalier mot USA».

Fredag formiddag svarte TikTok i en pressemelding der selskapet skriver at det åpner opp for å ta saken til amerikanske domstoler hvis de ikke blir behandlet rettferdig.

Selskapet understreker at de aldri har delt brukerdata med kinesiske myndigheter eller sensurert innhold etter ordre fra myndighetene

Aksjekursen på Tencent har falt med over fem prosent ved Hongkong-børsen fredag morgen.

Tencent og Alibaba konkurrerer om å være Kinas mest verdifulle børsnoterte selskaper. Begge har en børsverdi på rundt 650 milliarder dollar – rundt 100 milliarder dollar lavere enn Facebook.

WeChat er en plattform som nesten alle i Kina har installert på smarttelefonen. Foruten meldingstjenester tilbyr den alt fra netthandel til pengeoverføringer og andre transaksjoner.

«Klokken er 11 i Beijing. Så langt i dag har jeg brukt WeChat til: å betale for en taxi og frokosten min, vise min grønne helsekode for å komme inn i en bygning, registrere barnet mitt på fotballeir på mandag og betale for det, bestille en pedikyravtale for neglene mine, og lagt planer for helgen», skriver Washington Posts byråsjef Anna Fifield i Beijing på Twitter.

Konkurrenter forbudt

Brukere utenfor Kina som har behov for å kommunisere med kinesiske selskaper eller venner benytter også WeChat. Konkurrerende meldingstjenester som Facebook Messenger og Whatsapp er forbudt i Kina.

Microsoft bekreftet tidligere i uken de er i forhandlinger om å overta TikToks virksomhet i USA, Canada, Australia og New Zealand. Ifølge Financial Times vurderer Microsoft å kjøpe rettighetene til appen i alle markeder utenfor Kina.

– Det er enklere å kjøpe hele greia enn å kjøpe 30 prosent av det, sa Trump på mandag – hvor han også forlangte at det skulle betales en provisjon fra transaksjonen til den amerikanske statskassen.

Datasenter i Europa

Torsdag ble et lovforslag om å forby føderale ansatte å benytte TikTok på myndighetenes teknologiske enheter, enstemmig vedtatt.

Opplysninger om TikTok-brukere, som deler korte videosnutter fra sine mobiltelefoner, lagres i dag i USA og Singapore.

Torsdag opplyste TikTok at de har planer om å bygge sitt første datasenter for europeiske brukere i Irland. Prosjektet har en prislapp på 4,4 milliarder kroner, og senteret skal være i drift i 2022, ifølge selskapets globale sjef Roland Cloutier.

Målet er å «ytterligere styrke sikringen og beskyttelsen av brukerdata fra TikTok», ifølge Cloutier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.