Det ble ringt i klokker ved World Trade Center ved starten av minnemarkeringen. Det ble også avholdt ett minutts stillhet, nøyaktig 20 år etter at det dødeligste angrepet på amerikansk jord noensinne startet.

Både president Joe Biden og de tidligere presidentene Barack Obama og Bill Clinton var til stede, sammen med ofrenes familier og nødetatene, ved seremonien på Ground Zero som finner sted ved minnesmerket der tvillingtårnene falt 11. september 2021.

Det er også planlagt minnemarkeringer på de to andre stedene der kaprede fly styrtet, Pentagon ved Washington og et jorde nær Shanksville i Pennsylvania. Biden skal etter planen delta på alle tre markeringene

George W. Bush, som var president da angrepet skjedde, talte ved en markering i Shanksville, mens Donald Trump benyttet dagen til å angripe Biden for tilbaketrekningen fra Afghanistan. Han skal senere lørdag kommentere en boksekamp i et kasino i Florida.

Nesten 3000 døde

Navnene på de 2977 menneskene som døde i angrepet, blir under markeringen lest opp av pårørende, en tradisjon som gjentas hvert år, og som tar fire timer.

Røyk og flammer stod ut fra ett av tårnene i World Trade Center etter terrorangrepet 11. september 2001.
Røyk og flammer stod ut fra ett av tårnene i World Trade Center etter terrorangrepet 11. september 2001. (Foto: Chao Soi Cheong/AP/NTB Scanpix)

Minnestunden startet med en tale av Mike Low, som mistet datteren sin. Hun jobbet på flyet som traff det nordlige tårnet.

– Når vi leser opp navnene til dem vi har mistet, husker jeg tilbake til den forferdelige dagen da det føltes som et ondt spøkelse hadde kommet ned til jorden vår. Men det var også en dag da mange mennesker gikk mye lenger og gjorde mye mer enn hva man kunne forvente av dem, sa Low.

Han fortsatte talen med å si at han fremdeles har en «fars stolthet over datterens uselviske handlinger i hennes siste øyeblikk».

Navnelesningen ble avbrutt en liten stund da Bruce Springsteen framførte sin låt «I'll See You in My Dreams».

Hver flystyrt markeres

I løpet av dagen er det lagt inn til sammen seks minutter der opplesningen stopper, og de døde hedres med stillhet. Det første minuttet ble avholdt klokken 8.46 om morgenen. Da krasjet American Airlines' rute 11 inn i det nordlige tårnet i World Trade Center.

Drøyt ett kvarter senere, klokken 9.03 den skjebnesvangre dagen for 20 år siden, styrtet kaprerne et fly inn i det andre tårnet i World Trade Center.

Og en halvtime senere – klokken 9.37 – styrtet et tredje fly inn i forsvarsdepartementet Pentagon utenfor Washington. Der døde 184 mennesker.

Første tårn raste

Ett minutt før klokken slo 10, markerte de fremmøtte tidspunktet da det første tårnet kollapset. De uvirkelige TV-bildene av skyskraperen som nærmest går i oppløsning i en enorm støvsky, gikk verden over.

Fire minutter senere styrtet United Airlines' rute 93 på et jorde i Pennsylvania etter at passasjerene overmannet kaprerne og hindret dem i å styre flyet mot Washington, der kongressbygningen trolig var målet.

Dette bildet fra i 11. september 2011 viser to lyssøyler som representerer tvillingtårnene som raste i 2001.
Dette bildet fra i 11. september 2011 viser to lyssøyler som representerer tvillingtårnene som raste i 2001. (Foto: Stefan Jeremiah/AP/NTB Scanpix)

Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste.

Mindre seremonier ble avholdt ved brannstasjoner i New York for å minnes de 343 brannmennene som mistet livet i forsøket på å redde folk i de to skyskraperne.

Oppfordret til samhold

Kvelden før 11. september oppfordret Biden i en videotale til å vise samhold – «vår største styrke».

– For meg er dette den viktigste lærdommen fra 11. september. Det er når vi er på vårt mest sårbare, i kampen fram og tilbake som gjør oss menneskelige, i kampen for USAs sjel, at samhold er vår fremste styrke, sa han i den seks minutter lange talen.

Trump knuste imidlertid det samholdet ved å sende ut en video med krass kritikk av Bidens «inkompetente administrasjon» og av den «inkompetente» tilbaketrekkingen fra Kabul.

Verdens ledere tok en mer forsonlig holdning med budskap om solidaritet. Dronning Elizabeth sa at ofrene er i hennes tanker, og Russlands Washington-ambassadør meldte at Russlands folk sørger sammen med amerikanerne, og at USA og Russland bør gå sammen i kampen mot terrorisme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.