USA blir stadig mer korrupt i en verden der kampen mot korrupsjon går stadig dårligere. Det viser den siste årsstatistikken for 2018 fra korrupsjonsjegerne i organisasjonen Transparency International, som har hovedsete i Berlin.

USA mister hele fire poeng og scorer 71 av 100 mulige poeng og faller ned til en 22. plass. USA faller dermed for første gang siden 2011 ut av topp-20-listen.

Toppen av listen domineres som vanlig av de nordiske landene, Sveits, Singapore og New Zealand, men alle med lavere score enn i tidligere år. På bunnen av rangeringen baler land som Nord-Korea, Jemen, Sør-Sudan, Syria og Somalia.

Fall i demokratiundersøkelse

Transparency International mener lavere score i USA og generelt er symptomer på en demokratisk krise internasjonalt.

Denne antagelsen bekreftes av en undersøkelse fra Washington-baserte Freedom House, som ble publisert for et par uker siden.

Studien av 195 land i 2017 viser at demokratiet er på retur, for 12. år på rad. Særlig dramatisk er fallet for USA med det største fallet siden undersøkelsene startet for førti år siden.

Norge får maks score

Freedom House mener nå at USA ikke lenger er et demokratisk foregangsland og eksempel globalt. USA får en totalscore på 86, mens Norge til sammenligning får 100 – som er maksimal score.

Forskerne trekker for det siste tiåret frem uregelmessighetene i forbindelse med flere valg, og svakheter med det amerikanske rettssystemet.

For 2017 trekker de frem at sentrale myndigheter, altså Trump-administrasjonen, stadig angriper viktige offentlige institusjoner og prinsipper, samt utfordrer etablerte etiske normer og standarder. Trumps utnevnelser av nære familiemedlemmer til toppjobber i statsadministrasjonen trekker også ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: