Det er fire måneder til presidentvalget i USA går av stabelen, og det skal bli avgjort om landet og verden får fire ytterligere år med Donald Trump, eller om det blir den tidligere demokratiske visepresidenten Joe Biden som tar over.

Sistnevnte har den siste tiden skutt til værs på meningsmålinger, mye som følge av den stadig mer prekære koronasituasjonen i USA, og hvordan Donald Trump har håndtert krisen. Fredag kveld nærmer USA seg tre millioner smittetilfeller, flest av alle land i verden. Dødstallet er på nærmere 100.000, ifølge oversikten fra Johns Hopkins University.

Trump har i tillegg fått krass kritikk for hvordan han har håndtert demonstrasjonene i etterkant av drapet på George Floyd. Det gjør at investorer på Wall Street nå har begynt å undre seg over hvordan aksjemarkedet vil reagere på en eventuell Biden-seier.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av banken Citigroup, svarte nemlig 62 prosent av 140 spurte fondsforvaltere at de tror på Biden-triumf. Til sammenligning trodde 70 prosent av investorene i undersøkelsen på Trump-seier i desember i fjor.

«Vil treffe alt»

– Investorer vil endre fokus til hvordan livet etter «Trump-bump'en» vil bli, og hva som vil være den nye status quo, sier sjefstrateg Susan Schmidt i Aviva Investors til den britiske avisen Financial Times.

Noen analytikere venter høyere beskatning hvis Biden blir president. Etter Trumps seier i 2016 skjøt aksjekursene fart da Trump lovet – og senere leverte – lettere regulering og lavere selskapsskatt.

Storbanken Goldman Sachs spår en delvis reversering av skattekuttet i 2018, som betyr en 28 prosent beskatning, i tillegg til andre økninger. Ifølge FT vil det kunne barbere bort rundt 12 prosent av den totale inntekten per aksje i 2021 blant selskapene på den brede S&P 500-indeksen.

– Det vil ha den største påvirkningen generelt. Dette er ikke sektor-spesifikt – det vil treffe alt, sier Schmidt til FT.

Ifølge et gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger samlet av nettstedet FiveThirtyEight.com, har Biden en oppslutning på meningsmålingene på 51,1 prosent, som tilsvarer en 9,6 prosentpoengs ledelse mot Trump. Biden har tatt en stadig større ledelse spesielt siden starten av juni, i takt med at koronasituasjonen i landet har forverret seg.

«Tek er det største spørsmålstegnet»

At Biden har støttet innføringen av en minstelønn på 15 dollar i timen, vil også påvirke regnskapene til varehandelkjeder som er avhengig av lavtlønnede arbeidere, skriver avisen.

I tillegg vil selskaper følge med på hva Biden foretar seg når det gjelder helse- og energisektoren. Biden har som kjent tatt til orde for å utvide helseforsikringsordningen (Medicare), og har støttet forsøk på å reforhandle avtaler mellom staten og farmasiselskaper.

Biden har også satt et nullutslippsmål for USA innen 2050, som ifølge FT kan medføre et oppsving for fornybar-aksjer.

Én sektor som imidlertid fortsatt holder pusten er teknologi. Der Massachusetts-senator og tidligere presidentkandidat Elizabeth Warren har tatt til orde for å splitte opp tek-giganter som Amazon, Google og Facebook for å forhindre kartellvirksomhet (antitrust), har Biden vært mer tilbakeholden.

Han har kritisert Facebook for å spre desinformasjon på sine plattformer, men har ikke vært like tydelig på å splitte opp selskapene. I fjor uttalte han at «det er noe vi må vurdere nøye».

– Teknologi er det største spørsmålstegnet. Det er helt ærlig uklart hva som vil skje med sektoren hvis Biden blir president, sier sjefstrateg Kristina Hooper i Invesco til FT. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.